Εδώ και πολλά χρόνια, το αντιγριπικό εμβόλιο στη χώρα μας χορηγείται στους δικαιούχους με συνταγή γιατρού με μόνη εξαίρεση η περσινή χρονιά, οπότε με αφορμή την πρώιμη έξαρση της γρίπης και την ταυτόχρονη διασπορά του κορονοϊού το υπουργείο Υγείας θέλησε να επισπεύσει τους εμβολιασμούς.
Το φθινόπωρο του 2022 η διαδικασία απελευθερώθηκε κι ο πολίτης για πρώτη φορά είχε τη δυνατότητα εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο δωρεάν και απευθείας στο φαρμακείο, επιδεικνύοντας μόνο το ΑΜΚΑ του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φέτος, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας έλαβε διαφορετική απόφαση προκαλώντας την αντίδραση των Φαρμακοποιών.
Οι γιατροί, ωστόσο, σύσσωμοι τάχθηκαν κατά του εμβολιασμού χωρίς προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό. Η ενδεδειγμένη πρακτική για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, είναι η συνταγογράφηση, όπως λένε.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης, υποστηρίζει πως φέτος δεν υπάρχουν τα περσινά επιδημιολογικά δεδομένα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο λόγος για τον οποίο επιτράπηκε ο εμβολιασμός χωρίς συνταγή πέρυσι, δεν ισχύει φέτος. Κάθε χρόνο συνταγογραφούνται τα εμβόλια», αναφέρει και προσθέτει πως είναι έωλο το επιχείρημα ότι ο πολίτης θα επιβαρυνθεί και θα χρειαστεί να δώσει 5 ή 10 ευρώ για να πάει στον γιατρό:
«Οι περισσότεροι έχουν πλέον άυλη συνταγογράφηση, οπότε ένας γιατρός μπορεί να το γράψει και πάρα πολύ άνθρωποι είναι σε γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε σε αυτούς τα εμβόλια συνταγογραφούνται δωρεάν. Επομένως θα μπορούσε αυτό το μέτρο να ισχύσει π.χ. μόνο σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρό», τονίζει ο ίδιος.
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό
Υπέρ της συνταγογράφησης του εμβολίου τάσσονται τόσο οι ιδιώτες γιατροί (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΠΕ) όσο και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και επιτρέψει τελικά την ελεύθερη χορήγηση εμβολίων από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας υποστηρίζει πως μια επίσκεψη στον ιατρό πριν από τον εμβολιασμό είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει η καλύτερη επιλογή για τον εμβολιασμό.
Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μέλος της ΕΠΕ, εξηγεί:
«Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να είναι συνταγογραφούμενα τα εμβόλια για πάρα πολλούς λόγους. Π.χ. ο θεράπων ιατρός ξέρει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος να εμβολιαστεί κάποιος. Παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιταχύνει ή επιβραδύνει τον εμβολιασμό κάποιων ανθρώπων και ξέρει πότε και πώς να πείσει κάποιον να το κάνει. Επίσης, εξετάζει τον ασθενή και βλέπει αν έχει λοίμωξη, αν παίρνει φάρμακα τα οποία θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αν υπάρχει χρονική απόσταση από κάποιον άλλο εμβολιασμό που έχει κάνει ο άρρωστός του. Δεν είναι δηλαδή “μπάτε σκύλοι αλέστε”, να τρέξει κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο και τελειώσαμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Οι παράγοντες, που καλείται να συνεκτιμήσει ο γιατρός πριν από τον εμβολιασμό, είναι οι εξής:
- Συνυπάρχουσα λοίμωξη
- Τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- Τυχόν ανοσοανεπάρκεια
- Την χρονική απόσταση από οποιονδήποτε προηγούμενο εμβολιασμό κ.λπ.
Επιπλέον, οι γιατροί καλούνται να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία με τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού (κορωνοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV), καθορίζοντας αν και με ποια σειρά πρέπει να γίνουν τα απαιτούμενα εμβόλια.
Με βάση του Πνευμονολόγους, η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει μετά τις 15 Δεκεμβρίου και το αντιγριπικό εμβόλιο απαιτεί δύο εβδομάδες για να παράσχει επαρκή ανοσολογική προστασία.
Επομένως, ιδανικά πρέπει να το κάνουμε κάποια στιγμή στο δεύτερο 15θημερο του Νοεμβρίου.
Ρεπορτάζ Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr