Στις πρώτες θέσεις παραμένει η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στις επιπτώσεις που έχει αυτή, στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Παρά την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών που ισχύει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως χρειάζεται πιο σωστή ενημέρωση για την ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών, όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα, έχει σημάνει συναγερμός: Κάθε μέρα ένας άνθρωπος παθαίνει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα δημόσια Νοσοκομεία στην Ελλάδα.
Οι προειδοποιήσεις από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Μικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών;», ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων.
«Οι εκπαιδεύσεις που προσφέρονται δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει την στάση μας απέναντι στην χορήγηση αντιβιοτικών. Δεν είναι μόνο το θέμα της συνταγογράφησης», τόνισε ο κ. Ζαούτης.
«Πρέπει να δούμε προσεκτικά την σχέση ιατρών – ασθενών αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών υγείας», τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr),
Αναφέρθηκε, επίσης, στα νομικά προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων, ως ένα ακόμη εμπόδιο στη σωστή διαχείριση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών, όπως είπε.
Αντιβιοτικά: 35.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις εξαιτίας ανθεκτικών μικροβίων
Η κυρία Laura Cigolot, εκπροσωπώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Health First Europe, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και αναφέρθηκε στην δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Μικροβιακή Αντοχή το 2020. Όπως είπε, «35.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Το κόστος της μικροβιακής αντοχής αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων μας για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι καίριας σημασίας για να προφυλάξουμε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τους ασθενείς, από την σιωπηλή αυτή πανδημία».
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 60% μέχρι το 2030. Στην ερώτηση αν υπάρχει λύση, σημείωσε πως «μία λύση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας στην χρήση των αντιβιοτικών, και μια άλλη λύση είναι ο περιορισμός των λοιμώξεων, για την αντιμετώπιση των οποίων συνταγογραφούνται αντιβιοτικά».
Παρατήρησε και εκείνος ότι αλλάζει η συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στην διαχείριση των αντιβιοτικών, ενώ έκλεισε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών και των λοιμώξεων».
Αντιβιοτικά: Οι δράσεις του ΠΟΥ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην χρήση προωθημένων αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και λοιμώξεων, ανέφερε ο Χρήστος Τριανταφύλλου, Νοσηλευτής Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, ενώ παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα με τίτλο «Αναπροσαρμογή Προγραμμάτων για την Καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής», που αποσκοπεί στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και ειδικά των ασθενών και των φροντιστών τους, για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών, τόνισε η κα Φωτεινή Μαραγκού, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Ένωσης Ασθενών.
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασθενών, μάλιστα, όπως είπε ο αναλφαβητισμός της Υγείας αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην κοινότητα των ασθενών. Ένας στους τρεις ενήλικες πολίτες στην Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό γνώσεων σε θέματα Υγείας, δύο στους τρείς ασθενείς δεν κατανοούν βασικές πληροφορίες για την Υγεία και ασθενείς με χαμηλό ποσοστό γνώσεων Υγείας κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η Ένωση Ασθενών έχει προγραμματίσει για το 2023 δράσεις για την εκπαίδευση των ασθενών, ώστε αυτά τα ποσοστά να αλλάξουν.
Η μικροβιακή αντοχή είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και απαιτείται η συνεργασία και η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το trailer της ταινίας μικρού μήκους “41ο C”, μια πρωτοβουλία της Pfizer Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αυξανόμενη απειλή της Μικροβιακής Αντοχής.
Δείτε την ταινία μικρού μήκους “41ο C”:
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών MSD Greece και Pfizer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.
«GRIPP-SNF»: Πρόγραμμα παρεμβάσεων για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής
Στο Στάδιο των Παρεμβάσεων έχει εισέλθει πλέον το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP-SNF», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν διήμερες επισκέψεις στα 10 συμμετέχοντα νοσοκομεία, και έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση και την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου. Συζητήθηκε διεξοδικά η εξέλιξη της πορείας του Προγράμματος και τα δεδομένα διμήνου [δείκτες λοιμώξεων από κεντρικούς καθετήρες (CLABSI) και Υγιεινής των Χεριών] μετά την εξάμηνη βασική περίοδο επιτήρησης.
Στη συνέχεια, οι Επιστημονικές Ομάδες του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.irg) και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) επισκέφθηκαν τα συμμετέχοντα τμήματα των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις συμμετείχαν και οι Senior Program Officers της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κα Ελένη Αγουρίδη και κα Δανάη Ρουμή, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Διοικητικό και Επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και να δουν επιτόπου την υλοποίηση και εξέλιξη του προγράμματος «GRIPP-SNF».
Υπενθυμίζεται ότι το «GRIPP-SNF», εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες στρατηγικές, μεθόδους και εργαλεία για περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, πιλοτικά σε 10 δημόσια νοσοκομεία, με προοπτική την επέκτασή του σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia