Παρασκευή, 1 Νοε.
21oC Αθήνα

Απαγορευμένες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν σε εκατοντάδες καλλυντικά – Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων

Απαγορευμένες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν σε εκατοντάδες καλλυντικά – Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων
Associated Press

Εκατοντάδες καλλυντικά προϊόντα που δοκιμάστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περιείχαν απαγορευμένες χημικές ουσίες, όπως αποκάλυψε σε έκθεσή του.

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στο 6% των 4.500 καλλυντικών προϊόντων που δοκιμάστηκαν σε 13 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την έρευνα του ECHA. Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός εντόπισε 285 προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες που απαγορεύονται από κανονισμούς της ΕΕ, λόγω των κινδύνων τους για την υγεία και το περιβάλλον.

Ο οργανισμός επιθεώρησε σχεδόν 4.500 καλλυντικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ρουμανία και Σουηδία μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024.

Πολλές από τις απαγορευμένες ενώσεις ήταν οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), γνωστές ως «παντοτινά χημικά».

Οι ουσίες «έχουν ταυτοποιηθεί ως οργανικοί ρύποι ή βιοσυσσωρευτικοί και τοξικοί που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ECHA.

Για παράδειγμα, η ουσία perfluorononyl dimethicone (διμεθικόνη), η οποία περιέχεται σε ορισμένα μολύβια ματιών και χειλιών, μπορεί να αποικοδομηθεί σε PFOA, το οποίο είναι γνωστό ότι παραμένει στο περιβάλλον και είναι ύποπτο ότι προκαλεί καρκίνο.

Η κυκλοτετρασιλοξάνη (D4), που ανιχνεύεται σε μαλακτικά και μάσκες μαλλιών, συνδέεται επίσης με προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απαγορευμένες ουσίες βρέθηκαν σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα, από διάφορες μάρκες και σε όλα τα εύρη τιμών», σημειώνει η ανακοίνωση.

Αυτές οι χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν βάσει των κανονισμών REACH, ενός νόμου της ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους οργανικούς ρύπους (POPs).

Μετά τις επιθεωρήσεις, οι αρχές ξεκίνησαν διαδικασίες για την απομάκρυνση των μη συμμορφούμενων προϊόντων από την αγορά.

Πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις