Υγεία

Απαραίτητος ο ολιστικός διάλογος και ο συμβιβασμός για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως το κάπνισμα

Τα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας της Philip Morris International σε 22 χώρες του κόσμου. Τι απάντησαν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα. Τι ζητούν οι χρήστες νικοτίνης.

Οι καλύτερες λύσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, επιτυγχάνονται όταν μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός μεταξύ των άκρων, πιστεύουν περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι οι ηγέτες θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις απόψεις, ακόμα και εκείνες με τις οποίες διαφωνούν. 

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού Philip Morris International σε 44.622 εθελοντές (ηλικίες 21 ετών και άνω) από 22 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Το 82% των συμμετεχόντων απ’ όλες τις χώρες δήλωσαν ότι οι καλύτερες λύσεις δεν βρίσκονται στα άκρα αλλά στη μέση. Αντίστοιχα το 88% πιστεύουν πως όταν οι ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, πρέπει να ακούν και τις δικές του απόψεις.

Ο μετασχηματισμός στο όνομα της προόδου είναι συχνά ένα δύσκολο έργο, ιδίως όταν εξετάζονται σοβαρά ζητήματα που διχάζουν τον κόσμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πολωμένες απόψεις μπορεί να δυσκολέψουν την εφαρμογή της οποιασδήποτε αλλαγής.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη νέα έρευνα πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Το 80% των συμμετεχόντων από τη χώρα μας συμφώνησαν πως το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί, αν βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ των άκρων. Και το 87% είπαν πως εάν κοινό και ιδιωτικές εταιρείες συνεργαστούν, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.

Να ακούγονται όλες οι φωνές

Εξίσου σημαντικό είναι να ακούγονται όλες οι φωνές για κάθε ζήτημα, είπαν. Το 91% των Ελλήνων πιστεύουν ότι για να βρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη όλες τις οπτικές γωνίες, ακόμα και εκείνες με τις οποίες διαφωνούν έντονα.

Αντίστοιχα το 89% εκτιμούν πως, όταν λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, οι ηγέτες πρέπει να ακούν και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν.

Ωστόσο ειδικά οι χρήστες προϊόντων νικοτίνης πιστεύουν πως οι απόψεις τους αγνοούνται ή απορρίπτονται, όταν το θέμα είναι η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα.

Ειδικότερα, το 74% των ενήλικων καταναλωτών προϊόντων νικοτίνης είπαν ότι οι φωνές τους έχουν αποκλειστεί εδώ και πολύ καιρό και ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, για να αντανακλά και τις δικές τους απόψεις.

Παραπλήσιο ποσοστό (71%) πιστεύουν ακόμα ότι οι απόψεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όταν αποφασίζονται θέματα για το κάπνισμα και τα προϊόντα νικοτίνης.

Σημαντικά τα επιστημονικά δεδομένα

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν στην πλειονότητά τους ότι είναι πολύ σημαντικό οι αποφάσεις, που επηρεάζουν την κοινωνία και τη δημόσια υγεία, να λαμβάνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και γεγονότα. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται το 84% των συμμετεχόντων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης ή όχι.

Το ίδιο ποσοστό συμμετεχόντων περιμένουν από τους ηγέτες να υιοθετήσουν νόμους και κανονισμούς με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, ώστε να συμβαδίζουν με τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας.

Επιπλέον, το 81% των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι οι καπνιστές που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, πρέπει να έχουν πρόσβαση και ακριβείς πληροφορίες για τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση, οι οποίες διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση ότι αποτελούν καλύτερη επιλογή από το συνεχές κάπνισμα τσιγάρων.

Το 77% εξάλλου συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά προϊόντα για να καταστήσουν τη χώρα μας «μια χώρα χωρίς τσιγάρο». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 55%δηλώνουν ότι οι συζητήσεις για την επιστήμη και τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις έχουν γίνει πιο διχαστικές.

Η μείωση της βλάβης

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ακόμα ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρούν ωφέλιμη την προσθήκη της μείωσης της βλάβης στις στρατηγικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του επιπολασμού του καπνίσματος, εκτιμώντας ότι έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% πιστεύουν πως είναι ανέφικτες οι προσδοκίες για πλήρη αποχή από επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ, και ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει τις βλάβες αυτών των συμπεριφορών.

Μόνο το 20% πιστεύουν πως αυτό που χρειάζεται για να απομακρυνθεί μια χώρα από το τσιγάρο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολόγηση των τσιγάρων. Για το 64% η ενθάρρυνση των ενηλίκων που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν πλήρως σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, πλάι σε άλλες προσπάθειες για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα τσιγάρων.

Και οι ίδιοι οι καπνιστές, όμως, συμφωνούν εν πολλοίς με αυτό. Το 64% των συμμετεχόντων που είπαν ότι καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα, δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, εάν είχαν σαφήνεια για το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα και για την επιστήμη πίσω από αυτά.

Η ταυτότητα της έρευνας

Τη διαδικτυακή έρευνα πραγματοποίησε μεταξύ 5 και 23 Φεβρουαρίου 2022 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Povaddo, για λογαριασμό της PMI.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 44.622 ενήλικες γενικού πληθυσμού ηλικίας 21 ετών και άνω σε Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Τσεχία,  Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Σερβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.003 συνεντεύξεις. Τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά του διαδικτυακού πληθυσμού μεταξύ των ακόλουθων μεταβλητών: ηλικία, φύλο, περιοχή και χρήση προϊόντων νικοτίνης.

Ο ένας στους δύο συμμετέχοντες απ’ όλες τις χώρες δήλωσαν πως δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Το 23% δήλωσαν περιστασιακοί ή καθημερινοί καπνιστές συμβατικών τσιγάρων και το 20% περιστασιακοί ή καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ή προϊόντων θέρμανσης καπνού. 

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα