Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της αιμοδοσίας το 51% των Ελλήνων, έναντι 37% των Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι έχουν γίνει αιμοδότες. Τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών εμφανίζονται στην Αυστρία (66%), στη Γαλλία (52%) και στην Ελλάδα και την Κύπρο (51%), ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζονται στην Πορτογαλία (22%), στην Ιταλία (23%) και στην Πολωνία (25%).
Επίσης, το 67% των Ελλήνων, έναντι 57% των Ευρωπαίων, θεωρούν πως οι μεταγγίσεις αίματος σήμερα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Το 46% των αιμοδοτών στην Ευρώπη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 54 ετών, ενώ το ποσοστό των ευρωπαίων που έχουν γίνει αιμοδότες έχει αυξηθεί κατά 6%, σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2002.
Σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων, το 55% των ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να γίνουν δωρητές, έναντι 43% των Ελλήνων. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τους Έλληνες στην πέμπτη θέση από το τέλος, μετά τους Λετονούς (25%), τους Ρουμάνους (30%), τους Αυστριακούς (39%) και τους Βούλγαρους (42%). Περισσότερο πρόθυμοι να γίνουν δωρητές οργάνων εμφανίζονται οι Σουηδοί (83%), οι Μαλτέζοι (77%), οι Βέλγοι (72%), οι Φιλανδοί ( 72%) και οι Δανοί (70%).
Στην ερώτηση «έχετε ποτέ συζητήσει το θέμα της δωρεάς οργάνων με την οικογένειά σας», θετικά απάντησαν το 32% των Ελλήνων, έναντι 40% των ευρωπαίων.
Επίσης, το 28% των ευρωπαίων δηλώνουν ενήμεροι για την εθνική νομοθεσία στις χώρες τους, περί δωρεάς και μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων. Λιγότερο ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία στις χώρες τους δήλωσαν οι Εσθονοί (8%), οι Τσέχοι (10%) και οι Έλληνες (14%).
Τέλος, στην ερώτηση «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμείτε να γίνετε δωρητές οργάνων», το 45% των Ελλήνων απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα (είτε μεταμοσχεύσεων είτε γενικότερα το κοινωνικό σύστημα), το 31% απάντησαν ότι φοβούνται την «εκμετάλλευση» του ανθρωπίνου σώματος, ενώ το 10% επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους.