Site icon NewsIT
14:35 | 29.06.23

Ασπαρτάμη: «Μετριάστε την κατανάλωση γλυκαντικών» δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το «καμπανάκι» ΠΟΥ

Ασπαρτάμη: «Μετριάστε την κατανάλωση γλυκαντικών» δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το «καμπανάκι» ΠΟΥ

Cup of tea with sweetener sorbitol in a spoon

Newsit Newsroom

Ο ΠΟΥ τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι “πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους”, σύμφωνα με το Reuters. Με φόντο το εύρημα του Οργανισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τονίζει στο Newsit ότι “είναι ένα σήμα για λιγότερη κατανάλωση γλυκαντικών”.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά μέχρι τσίχλες και ορισμένα ροφήματα. Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναφέρει χαρακτηριστικά για το “καμπανάκι” του ΠΟΥ, ότι αυτό προέκυψε από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Γαλλία και έδειξε ότι υπάρχει ένας “ελαφρά”-όπως τον χαρακτήρισε- αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά, συγκριτικά με αυτούς που δεν χρησιμοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, τονίζει στο Newsit.gr, “ότι αυτό είναι μια μελέτη σχετικά πρόσφατη που βγήκε από την Γαλλία, όπου έδειξε ένα ελαφρά αυξημένο κίνδυνο, 1,15% περίπου, να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, αυτοί που κατανάλωναν ασπαρτάμη, συγκριτικά με αυτούς που δεν χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι μπορεί να θέλει προϊόντα χωρίς ζάχαρη και να είναι με τεχνητά γλυκαντικά για να μην παχύνει, όμως αυτά δεν μειώνουν την παχυσαρκία, αντίθετα έχουμε μια ελαφριά αύξηση της παχυσαρκίας στα άτομα που καταναλώνουν τέτοιου είδους ροφήματα, φαγητά και γλυκά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Κατά κατηγορίες δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να το αποδεικνύουν, αυτή της Γαλλίας υπερτερεί γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τον ανθρώπων που ρωτήθηκαν και κατέγραφαν τις καθημερινές τους συνήθειες. Το πρόβλημα σε αυτές τις μελέτες είναι να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες”.

“Δεν πρέπει να υπερβάλουμε, είναι ένα σήμα για λιγότερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων”

“Εμείς θα συμβουλεύαμε αν πίνετε έναν καφέ να βάλετε λίγο ζάχαρη και τίποτα άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά με γλυκαντικά, δεν κερδίζουν τίποτα, αντιθέτως μπορεί να αυξηθεί το βάρος τους. Δεν είναι τόσο τρομακτικό το εύρημα, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε, είναι ένα σήμα για λιγότερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η παχυσαρκία συνδέεται με πάρα πολλούς καρκίνους και έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας κυρίως στα παιδιά στην Ελλάδα, λόγω της τρομακτικής έλλειψης σωματικής άσκησης. Επομένως, χρειάζεται η λελογισμένη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και πολύ άσκηση” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Τέλος, όπως μας ενημερώνει ο κ. Φιλόπουλος, η ασπαρτάμη είναι ένα γλυκαντικό, το οποίο είναι πολύ ισχυρό, αλλά έχει πάνω από 50 χρόνια που χρησιμοποιείται. “Κάθε τόσο υπήρχαν κάποιες μελέτες αλλά δεν είχαμε μεγάλα αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την κριτική της μελέτης. Πάντως καλό είναι να μην υπάρχει υπερκατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών, γιατί στην νεολαία μας δυστυχώς υπάρχει, γι’ αυτό πρέπει τα παιδιά να γυμνάζονται” καταλήγει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Η ασπαρτάμη θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο για πρώτη φορά “πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους” από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπαν οι πηγές.

Το πόρισμα του Κέντρου, το οποίο οριστικοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα έπειτα από συνάντηση των ειδικών που συνεργάζονται με τον οργανισμό αυτόν, στοχεύει να αξιολογήσει αν κάτι συνιστά πιθανό κίνδυνο ή όχι με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη ποιες ποσότητες ενός προϊόντος μπορεί να καταναλώσει κάποιος με ασφάλεια.

Η σύσταση αυτή προς τους καταναλωτές γίνεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που ασχολείται με τις γλυκαντικές ουσίες και είναι γνωστή ως JECFA (Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων) παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις του IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους παρασκευαστές να αλλάξουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι εκτιμήσεις του IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.
 
 
 

ΑπάντησηΠροώθηση

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version