Δυόμισι χιλιάδες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 απειλούνται με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης. Αιτία, το «58% clawback» που έχει επιβάλει για τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή «Γολγοθά» αποτελεί και για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 η εύρεση GLP-1 αναλόγων (σ.σ Ozempic, Trulicity κ.α.). Ο λόγος είναι η μεγάλη έλλειψη που έχει προκληθεί στην αγορά, «με το Υπουργείο Υγείας να κωφεύει και να σιωπά, επιδεικνύοντας προκλητική και επικίνδυνη για τους πάσχοντες αδιαφορία!», όπως λένε οι πάσχοντες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισημαίνουν, ακόμα, ότι ο επίσημος φορέας που τους εκπροσωπεί, δηλαδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), από τον Ιούλιο του 2019 επεδίωξε να συναντήσει και να παρουσιάσει τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια, και το ίδιο επεδίωκε μέχρι τις 28 Απριλίου με τον νυν Υπουργό, κ. Αθανάσιο Πλεύρη.
Σύμφωνα με τους ασθενείς, η στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 1.130.000 ασθενείς-πολίτες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι τόσο στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, όσο και στο αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ, «χαρακτηρίζεται πλέον «κομματική γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας, αφού όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αριθμό ΑΔΑ: ΡΡΡ8ΟΞ7Μ-17Φ και ημερομηνία 21-04-2023, το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες των αντλιών ινσουλίνης ξεπερνά για τον μήνα Ιανουάριο το 58%«.
Να σημειωθεί ότι clawback είναι το (τεράστιο) ποσό που επιστρέφουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος, όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάσσεται πάνω από το κλειστό προϋπολογισμένο κρατικό κονδύλι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;
«Η προαναφερθείσα αλόγιστη απόφαση για την επιβολή του 58% clawback οδηγεί αφενός τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και όλους εμάς, τους 2500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που χρησιμοποιούμε αντλία ινσουλίνης, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή!», όπως λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Για την οριστική και όχι την περιστασιακή επίλυση του προβλήματος αυτού, η Ομοσπονδία αιτήθηκε για τις 28/04/2023 συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά το αίτημα δεν έτυχε αποδοχής.
«Κατόπιν αυτού του γεγονότος αναρωτιόμαστε τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τι θα γίνει;» διερωτώνται οι ασθενείς.
Χάος με την έλλειψη των αντιδιαβητικών (σ.σ. Ozempic, Trulicity κ.α)
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο χάος που επικρατεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη χώρα μας με την έλλειψη των GLP-1 αναλόγων, των αντιδιαβητικών δηλαδή ενέσιμων φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία εξαιτίας της παράνομης συνταγογράφησης, χορηγούνται τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους παχύσαρκους που «βαφτίστηκαν» διαβητικοί.
Αν και τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πάρει ένδειξη και ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), δε νομιμοποιούν κανέναν για να τα συνταγογραφεί κατά κόρον στην Ελλάδα, σε παχύσαρκους, μη διαβητικούς.
Η έξαρση του γεγονότος αυτού έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 να μην μπορούν να βρουν το φάρμακό τους, να αναγκάζονται να δοκιμάζουν άλλες θεραπευτικές προτάσεις και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις όποιες συνέπειες θα προκαλέσει η τροποποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του Διαβήτη!
Πρόβλημα θα αποτελέσει και το clawback, λένε οι ασθενείς, στο οποίο υποχρεωτικά θα υποβληθούν οι εταιρίες λόγω της πίεσης για αύξηση ποσότητας εισαγωγών των συγκεκριμένων φαρμάκων, το οποίο τελικά, έστω και έμμεσα, θα το επωμισθεί και πάλι ο πάσχοντας από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Πώς θα το επωμισθεί;
«Με καθυστερήσεις στη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής, με συνεχιζόμενη αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για εύρεση του φαρμάκου, με αναγκαστική αλλαγή θεραπείας, με καταβολή σοβαρών χρηματικών ποσών για την εξασφάλιση και διαφύλαξη της υγείας του, με τον κίνδυνο να πεθάνει! Η υγεία και η ζωή μας είναι αγαθά που δε διαπραγματευόμαστε και δεν αποτιμώνται με οποιαδήποτε χρηματικό ποσό!», σημειώνουν οι ασθενείς με διαβήτη.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον Υπουργό Υγείας, να ανακατανείμει με Υπουργική Απόφαση πριν παραιτηθεί, τους κλειστούς προϋπολογισμούς που όρισε μέσω του ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23 δίνοντας στην κατηγορία Λ4 τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ επιπλέον, τα οποία πρέπει να προστεθούν ειδικά στη Λ4Γ.
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη