Site icon NewsIT

Ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση περπατούν κανονικά χάρη σε ολόσωμη στολή – Πόσο κοστίζει

15.12.2022 | 06:30
Ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση περπατούν κανονικά χάρη σε ολόσωμη στολή – Πόσο κοστίζει

A teen girl with a disability sits in a wheelchair and is helped by a doctor who approaches her in an empathetic way.

Ονομάστηκε Exopulse Mollii Suit και είναι η στολή που μπορεί να αλλάξει τις ζωές ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Κοστίζει, όμως, πολλές χιλιάδες δολάρια!

Η ολόσωμη φόρμα υψηλής τεχνολογίας Exopulse Mollii Suit άλλαξε τη ζωή μιας γυναίκας με πολλαπλή σκλήρυνση. Όταν φορούσε τη στολή, μπορούσε να περπατάει με ευκολία.

Η Λουίζα έπασχε από σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Όταν φορούσε την ολόσωμη φόρμα, όλα άλλαζαν όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από την Ottobock Professionals, μια γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας και ιδέες θεραπείας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στους τομείς της προσθετικής και της ανθρώπινης κινητικότητας.

Η στολή περιλαμβάνει 58 ηλεκτρόδια που στέλνουν ήπια ηλεκτρική διέγερση σε 40 βασικές μυϊκές ομάδες. Είναι σχεδιασμένη να χαλαρώνει τους σπαστικούς μύες χρησιμοποιώντας νευροδιέγερση.

«Όταν ανάβετε τη στολή, ενεργοποιείτε πολλά ηλεκτρόδια στο εσωτερικό της για να φτάσετε σε μύες που δεν μπορεί να φτάσει ο εγκέφαλος. Μέσω της εγκεφαλικής βλάβης, ορισμένοι μύες είναι πέρα από την πρόσβαση του εγκεφάλου και η στολή αντικαθιστά τα σήματα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παράγει πια», δήλωσε στο BBC News ο Fredrick Lundqvist, χειροπράκτης και εφευρέτης του Exopulse Mollii Suit.

Η στολή κοστίζει 6.000 δολάρια.

Louisa's multiple sclerosis related spasticity before & after wearing the Exopulse Mollii Suit

Σύμφωνα με την Ottobock, η στολή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μόνο μία ώρα κάθε δεύτερη μέρα και παρέχει έναν εύκολο, κατ’ απαίτηση τρόπο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με τη σπαστικότητα.

Χάρη στην ίδια στολή, η 12χρονη Moya-May Kelly από το Δουβλίνο, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε να περπατήσει με την εν λόγω στολή.

«Μου επέτρεψε να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να είμαι πιο ανεξάρτητη. Πριν την αποκτήσω, μπορούσα να κάνω ορισμένα πράγματα αλλά όχι αυτά που μπορώ να κάνω τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να κάνω πράγματα όπως όλοι οι άλλοι», είπε σε συνέντευξή της τον περασμένο Μάιο.

Το σακάκι και το παντελόνι της στολής Exopulse είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που αναπνέουν και πλένονται και δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα ή ίνες. Σύμφωνα με τον εφευρέτη, δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες.

Ένα κουμπί κάνει τον χρήστη να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο: η στολή δίνει του δίνει τη δύναμη να είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματα σπαστικότητας. Οι χρήστες μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα και με ασφάλεια.

«Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ένα άμεσο, θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Surfers Health, δρ. Mark Jeffery.

Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να γίνει ευρέως διαθέσιμη αυτή η στολή υψηλής τεχνολογίας

Μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε ότι μια ώρα άσκησης με την στολή Exopulse Mollii Suit βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου σε μεγάλο βαθμό. Οι ασθενείς που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τη στολή επί έναν μήνα παρουσίασαν μείωση του πόνου.

Το 2018, μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε παιδιά με σπαστική εγκεφαλική παράλυση, που διεξήχθη από το Τμήμα Παιδικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Λιθουανίας, αποκάλυψε ότι παιδιά που τυχαία έκαναν ωριαία χρήση του Mollii Suit, τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, πέτυχαν ίδια βελτίωση στην κινητική λειτουργία και την κινητικότητα όσο τα παιδιά που ακολούθησαν τη συμβατική φυσιοθεραπεία.

Και το 2014, μια μη τυχαιοποιημένη αξιολόγηση 117 ασθενών που χρησιμοποιούσαν το Mollii Suit έδειξε ότι κάθε ασθενής ανέφερε τουλάχιστον κάποιο βαθμό βελτίωσης.

Ωστόσο, ο Lundqvist τόνισε ότι δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο όπως η Λουίζα, αν και η στολή είναι αρκετά αποτελεσματική.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version