Πολλά είναι αυτά τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε καθώς κάνουν κακό στην υγεία μας και δημιουργούν καταστάσεις πολύ δυσάρεστες. Ωστόσο όπως φαίνεται μερικές φορές ακόμα και πράγματα που θεωρούμε... ιδιαιτέρως καλά μπορεί να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα!
Ένα από τα “κακά” είναι η υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LD), όμως σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ούτε η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη είναι καλό πράγμα, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου!
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.
Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος
Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν επίπεδο «κακής» χοληστερίνης μεταξύ 70 και 99, είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος. Για παράδειγμα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50, είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερίνη από 70 έως 99.
«Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη διατροφή, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερίνης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL», δήλωσε ο δρ Γκάο.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προ δέκα.