Υγεία

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Τα λάθη στη διάγνωση και η «πίεση» στον γιατρό για αντιβίωση

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι γιατροί για τα αυξημένα περιστατικά διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου που εντοπίζονται κατά τον τελευταίο χρόνο σε παιδιά στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Απαιτείται επαναπροσδιορισμός στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου Α, τόσο από τους ίδιους τους γιατρούς όσο και από τους γονείς των παιδιών, αναφέρει παιδίατρος σε άρθρο της στο iatropedia.gr.

Η παιδιάτρος – Εντατικολόγος, Χρύσα Κουτσαυτίκη (Επιμελήτρια Α’ Παιδιατρικού Ιατρείου – Κέντρο Υγείας Ραφήνας) ανέλυσε το όλο θέμα και τόνισε:

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, συνήθως προκαλούν ήπιες εκδηλώσεις, όπως είναι η πυώδης αμυγδαλίτιδα, χωρίς ή με συμμετοχή από το δέρμα (οστρακιά) και λοιμώξεις του δέρματος (μολυσματικό κηρίο), ενώ πολύ σπάνια είναι το αίτιο ιδιαίτερα σοβαρών διεισδυτικών λοιμώξεων (βακτηριαιμία/σηψαιμία). Οι τελευταίες, αν και παραμένουν πάντα σε χαμηλά επίπεδα, έχουν σημειώσει πανευρωπαϊκά μικρή αύξηση τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των γονέων και την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας.

Η προσέγγιση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ εξοχήν την κλινική εξέταση και αν θεωρηθεί χρήσιμο, να συμπληρωθεί από διαγνωστικές εξετάσεις. Τέτοιες είναι η γρήγορη ανιχνευτική δοκιμασία του στρεπτοκοκκικού αντιγόνου (strep test) και η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, η οποία ακολουθεί το strep test, όταν αυτό είναι αρνητικό. Έτσι μόνο μπορεί να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί το μικρόβιο.

Το αυξημένο άγχος των γονέων, εξαιτίας της δραματικής κατάληξης των λίγων, ευτυχώς, παιδιών, από αυτά που παρουσίασαν διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, τους οδηγεί σε κάθε περίπτωση πυρετού ή/και φαρυγγαλγίας κατ’ ευθεία στην αναζήτηση άμεσης εργαστηριακής εξέτασης για την ανίχνευση του μικροβίου.

Η εξοικείωση και η εφαρμογή των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό δεν έχει ανάλογη εφαρμογή στην περίπτωση των γρήγορων strep tests, (που τη φετινή χρονιά ήταν διαθέσιμα σε αφθονία από τα φαρμακεία), καθώς η λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος πρέπει να γίνει με σωστή τεχνική από τις παρίσθμιες αμυγδαλές και την οπίσθια φαρυγγική αμυγδαλή, χωρίς να ακουμπήσει τη γλώσσα, κάτι που ούτε οι γονείς αλλά ούτε και οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν.

Ως συνέπεια είναι, η αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης του παιδιού να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως η κλινική εικόνα είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε εργαστηριακή εξέταση προκειμένου το παιδί να λάβει τη σωστή αγωγή.

Η λάθος διάγνωση 

Ένα θετικό τεστ για στρεπτόκοκκο, που έγινε κάπου… ερμηνεύεται κακώς ως ανάγκη για άμεση συνταγογράφηση αντιβίωσης. Κι όταν έχει προηγηθεί της κλινικής εξέτασης, προκύπτει το επόμενο μεθοδολογικό σφάλμα, αυτό της αναζήτησης ιατρού που θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του «συνταγογράφου».

Έτσι, ο ιατρός δέχεται πίεση να δώσει αντιβιοτική αγωγή χωρίς ποτέ να έχει εκτιμήσει το παιδί, κάποιες φορές χωρίς καν να το ξέρει, αν είναι ο εφημερεύων παιδίατρος ενός κέντρου υγείας, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να παραβλεφθεί το πραγματικό πρόβλημα του παιδιού και ενδεχομένως να κινδυνεύσει, αν τελικά πάσχει από κάποια άλλη αιτία και ο στρεπτόκοκκος έτυχε να συνυπάρχει στο φάρυγγα ή να έχει σοβαρή λοίμωξη που χρήζει άμεσης νοσηλείας, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέσα σε όλο αυτό το «κυνηγητό».

Οι γιατροί, θα πρέπει να επιμείνουν στην εφαρμογή του ιατρικού αξιώματος, σύμφωνα με το οποίο όταν υπάρχει πυρετός ή γενικά επιβαρυμένη κλινική εικόνα, τα παιδιά θα πρέπει πρώτα να αξιολογούνται από τον παιδίατρο, που ξέρει να αναγνωρίζει τα κλινικά σημεία της κάθε νόσου, ιδιαίτερα της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας, μετά να ακολουθήσει, αν χρειάζεται, η στοχευμένη εργαστηριακή αναζήτηση και τελευταία να γίνει η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι περιπτώσεις διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου επιτηρούνται πλέον συστηματικά στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ και ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες διερεύνησης και αντιμετώπισης τους.

Αυτό σημαίνει, πως δε χρειάζονται υπερβολές και πανικός, παρά εφαρμογή των ορθών μεθοδολογικών βημάτων που υπήρχαν ανέκαθεν για κάθε παιδί όταν αρρωστήσει, προκειμένου αυτό να λάβει τη σωστή αγωγή με ασφάλεια, τον λιγότερο κόπο και το μικρότερο κόστος.

Της Γιάννας Σουλάκη / Iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα