Ερευνητές από το Ισραήλ ανέπτυξαν τρισδιάστατους ανθρώπινους ιστούς σπονδυλικής στήλης για πρώτη φορά στον κόσμο, χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία. Οι ιστοί χορηγήθηκαν σε πειραματόζωα με πρόσφατη ή χρόνια παράλυση με εμφύτευμα.
Η μέθοδος της εμφύτευσης των τρισδιάστατων ανθρώπινων ιστών σπονδυλικής στήλης στα πειραματόζωα πέτυχε να αποκαταστήσει σε ποσοστό 80% έως 100% την ικανότητα των ζώων (τρωκτικών) να περπατούν. Τώρα οι επιστήμονες σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στη μελέτη τους, να ξεκινήσουν – δηλαδή – κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε περίπου τρία χρόνια, με στόχο την αναγέννηση της σπονδυλικής στήλης των παράλυτων ασθενών από δικά τους κύτταρα.
Τα εμφυτεύματα, από ανθρώπινα υλικά και κύτταρα, μιμούνται την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στα έμβρυα και μπορεί μελλοντικά να επιτρέψουν σε παράλυτους να περπατούν ξανά χωρίς εξωτερικό στήριγμα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ταλ Ντβιρ, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής Βιοτεχνολογίας Sagol του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Advanced Science”, δήλωσαν ότι «στόχος μας για τα επόμενα λίγα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης που θα αποκαθιστούν ιστούς κατεστραμμένους από τραυματισμούς, χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης του εμφυτεύματος».
Οι ερευνητές δοκίμασαν τα εμφυτεύματα τους σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα πρόσφατα και σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα για καιρό. Μετά την εμφύτευση, το 100% των ζώων της πρώτης κατηγορίας και το 80% της δεύτερης περπάτησαν ξανά.
Ο δρ Ντβιρ δήλωσε ότι «τα ζωικά μοντέλα εμφάνισαν μια ταχεία διαδικασία αποκατάστασης, στο τέλος της οποίας μπορούσαν να περπατήσουν αρκετά καλά. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που εμφυτευμένοι ανθρώπινοι ιστοί, προϊόντα βιοτεχνολογίας, έχουν επιφέρει ανάκαμψη σε ένα ζώο με μακρόχρονη παράλυση, το οποίο αποτελεί το πιο σχετικό μοντέλο για τις θεραπείες παράλυσης στους ανθρώπους. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που είναι παράλυτοι εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη τους και στην περίπτωση τους δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία. Άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι καταδικασμένοι να κάθονται σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για όλη τη ζωή τους, φέροντας όλο το κόστος της παράλυσης από άποψη κοινωνική, οικονομική και υγείας».
Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει την εταιρεία Matricelf για την εμπορική αξιοποίηση των εμφυτευμάτων τους σε παράλυτους. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει επαφές με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν την τεχνολογία τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της έγκρισης της, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους παράλυτους ασθενείς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ