Υγεία

Δημήτρης Παρασκευής: «Δεν είναι πανδημία η πνευμονία στη Κίνα, δεν έχουμε εικόνα για τον Κοξάκι»

Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής για τον επιδημία πνευμονίας στη Κίνα και τόνισε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί μια νέα πανδημία, ενώ από την άλλη τόνισε ότι για την έξαρση του ιού Κοξάκι, ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφή εικόνα.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», τόνισε ο Δημήτρης Παρασκευής οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», συμπλήρωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας για την έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, που έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

«Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη», ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής.

Ωστόσο ο καθηγητής επιδημιολογίας τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

«Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση», ανέφερε.

Να μένουν σε απομόνωση τα παιδιά με συμπτώματα Κοξάκι

Για τον ιό Κοξάκι ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση, η οποία προκύπτει τόσο από την συνδρομική επιτήρηση (σσ: την επιδημιολογική επιτήρηση μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα) που γίνεται συστηματικά μόνο στη Θεσσαλία, όπου εκεί ήταν οι πρώτες ενδείξεις, αλλά και από επικοινωνία με παιδιατρικά νοσοκομεία.

«Επειδή το νόσημα δεν καταγράφεται, δεν έχουμε μία σαφή εικόνα αν παρουσιάζεται πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα. Από στοιχεία της επιτήρησης που αφορούν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουμε μία αυξημένη κυκλοφορία των εντεροϊών και των ρινοϊών», αναφέρει ο καθηγητής.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ο κ. Παρασκευής απαντά: «Αν το παιδί εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα, η οποία όμως δεν χρειάζεται να κλείσει».

«Αυτό το οποίο έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρότι η ανάρρωση συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός παραμένει στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες μετά. Και αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των εργαζομένων στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τηρούνται μέτρα υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στον ιό, ακόμα και σε παιδιά που έχουν αναρρώσει», συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.

Σε σχετικά υψηλά επίπεδα η κυκλοφορία του κορονοϊού

Όσον αφορά τον κορονοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι σημειώθηκε μία πτωτική τάση μέχρι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τώρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση, που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του, ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

«Αυτή η περίοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι των υπό παραλλαγών που κυκλοφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει υπολογίσιμος για αυτά τα άτομα. Και πλέον ο εμβολιασμός δεν απαιτείται να γίνεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αλλά περίπου σε διάστημα ενός έτους». Αναφορικά με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο κύριος Παρασκευής λέει ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση. «Αυτή αναμένεται να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μετά από ένα μήνα, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών. Και θα αφορά τις γνωστές λοιμώξεις που κυκλοφορούν σε κάθε χειμερινή περίοδο , δηλαδή τη γρίπη, τον rsv, και άλλες πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε.

Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας

Διαβάζουμε συνεχώς για καινούργια παθογόνα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού. Γιατί τόσα πολλά μαζεμένα και γιατί τώρα; Τι ποσοστό ευθύνης φέρει η κλιματική αλλαγή, που πρωταγωνιστεί πλέον στη ζωή μας, τίθεται το ερώτημα στον καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή: «Μάλλον έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και μας κάνουν περισσότερο εντύπωση όλα αυτά, λόγω της πανδημίας. Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Υπενθυμίζω ότι είχαμε επιδημίες του Έμπολα το 2014 και το 2015, του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή έχουμε πολύ συχνά επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων, λόγω της επαφής μας με ζώα και λόγω των συνθηκών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η εμφάνιση νέων παθογόνων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και θα δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νέων παθογόνων, αλλά δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας, την επιστήμη και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για μέτρα πρόληψης, θεραπείας, ή ενίσχυσης της ανοσίας μας».

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα