Γιατροί έναντι εμβολίου σημειώσατε ένα. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης συνεχίζονται
οι αντιδράσεις αλλά και οι αρνήσεις από γιατρούς. Στα δύο έχουν χωριστεί οι γιατροί και φαίνεται πως εκεί υπάρχει μια ισοπαλία.
“Δεν θα το κάνω και ας ανήκω και η ίδια σε ευπαθή ομάδα. Θα περιμένω τα επιστημονικά αποτελέσματα διαφορετικά αναιρώ την επισημοσύνη μου”, δήλωσε στα “ΝΕΑ” η Κωνσταντίνα Φραγκιά, Διευθύντρια Παθογικής Ανατομικής του Νοσοκομείου Σωτηρία.
«Δεν θα εμβολιαστώ. Ούτε εγώ, ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εάν η 19χρονη κόρη μου ή ο 15χρονος γιος μου νοσήσουν, απλά θα μείνουν για μερικές ημέρες σπίτι έως ότου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα», είπε ο Κώστας Λουράντος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών. Όμως πρόσθεσε ότι δεν συστήνει στον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες απόψεις.
“Θα το κάνω. Δεν έχω καμία επιφύλαξη, αφού οι παγκόσμιοι οργανισμοί μιλούν για την ασφάλεια του εμβολίου και έχει πλέον δοκιμαστεί σε αρκετούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι ανήκω σε χώρο υγείας και πρέπει να εμβολιαστώ για την ασφάλεια τη δική μου και των ασθενών μου. Τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και δεν ανήκουν στην ομάδα που πρέπει να εμβολιαστούν, γι΄ αυτό και δεν θα κάνουν το εμβόλιο.” είπε η κ. Ιωάννα Μητρούσκα Πνευμονολόγος, υπεύθυνη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ηρακλείου
Ο κ.Δ.Βαρνάβας, οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής θα εμβολιαστεί και αυτός. “ Μόνο χτες, κατά την εργασία μου, ήρθα σε επαφή με 50 ασθενείς, από αυτούς οι 15 ήταν παιδιά. Δεν θα ήταν επαγγελματικά υπεύθυνο να μην κάνω το εμβόλιο, με το κίνδυνο να μεταδώσω τη νέα γρίπη στους ασθενείς μου υποστηρίζει. Άλλωστε, δεν με ανησυχεί καθόλου για την πιθανότητα να έχω παρενέργειες, καθώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην παρασκευή εμβολίων».
Το ίδιο λέει και ο κ.Θ.Παπαβασιλείου, Καθηγητής Βιολογικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ναι, θα το κάνω. Το έχουν κάνει ήδη τα παιδιά μου που βρίσκονται στην Αμερική, έναν μήνα πριν. Δεν έχω κανένα λόγο να μην εμβολιαστώ, αφού πρόκειται για εμβολιασμό ρουτίνας, όπως το εμβόλιο της εποχικής γρίπης που το κάνω κάθε χρόνο. Αφού μπορώ να προφυλαχτώ από κάτι που, αν μη τι άλλο, θα με ταλαιπωρήσει και θα θέσω και σε κίνδυνο κάποιους άλλους, θα προφυλαχτώ.”
Η κ. Γιαμαρέλλου ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε χτες στο Νοσοκομείο Αττικόν, και όπως λέει δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της, οι οποίοι εργάζονται στον κλάδο της υγείας- τα εγγόνια της όμως θα περιμένουν τη σειρά τους.
«Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 55.000 άνθρωποι στη Σουηδία χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα καθώς και 6.500 παιδιά από 6 μηνών και έως 3 ετών. Στην Αγγλία, πάλι, εμβολιάστηκαν 6.500 έγκυες, ούτε όμως και σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού σημειώθηκαν παρενέργειες, εκτός από ήπιες αλλεργίες», προσθέτει η κ. Γιαμαρέλλου.
Και ενώ ο εμβολιασμός στο ιατρικό προσωπικό συνεχίζεται στην Σάμο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Χωρίς το κατάλληλο προσωπικό προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου. Εννέα κέντρα εμβολιασμού μένουν στον αέρα. Και αυτό γιατί ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου αρνήθηκε να παραχωρήσει ιατρούς για να στελεχωθούν τα κέντρα αυτά. Έτσι αν μέχρι την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου δεν γίνει κάτι τότε το νησί θα μείνει χωρίς εμβολιασμούς.
Μάλιστα η κ.Κάρμεν Κονδύλη είπε πως δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών και νοσηλευτών ενώ ο εξοπλισμός που έχουν λάβει είναι για δύο κέντρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: