Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο απειλεί 1 στους 4 ανθρώπους και πλέον έχει καταστεί ως η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας, αφού σήμερα το έχουν υποστεί 9 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. μέχρι το 2040, δηλαδή να αυξηθεί κατά 35%!
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συμμαχίας- Συνεργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΕΣΑΕΕ), και πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Εγκεφαλικό, (SAFE-Stroke Alliance for Europe), Χαρίκλεια Πρώιου, με αφορμή το συνέδριο της SAFE που θα πραγματοποιηθεί 6 και 7 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε τους κινδύνους του εγκεφαλικού, που έφτασε να είναι η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο του συνεδρίου 60 εκπρόσωποι οργανισμών υποστήριξης για το εγκεφαλικό από 35 χώρες θα συναντηθούν, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους και να συζητήσουν για τις στρατηγικές που στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ήδη μεγάλου αριθμού εγκεφαλικών που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς και για τη βελτίωση της φροντίδας και της υποστήριξης.
«Η πρόληψη είναι το μέλλον» σημείωσε η κ. Πρώιου αναφέροντας παράλληλα ότι το 80% των εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και για αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση για τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό ώστε να υπάρξει άμεση δράση και μεταφορά στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε θρομβεκτομή ή θρομβόλυση και γενικότερα να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα ανέφερε ότι με την πρόληψη επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού των ατόμων που θα υποστούν εγκεφαλικό.
«Το εγκεφαλικό είναι η νούμερο ένα αναπηρία του κόσμου. Η αναπηρία που αφήνει είναι πολύ τρομακτική και για τον ίδιο τον άνθρωπο που παθαίνει εγκεφαλικό αλλά και για όλη την οικογένεια, γιατί μέσα σε μισή ή σε μία ώρα ένας άνθρωπος που ήτανε ικανός στη δουλειά του και στη κοινωνία, μπορεί να χάσει όλες τις λειτουργίες του, την ομιλία του, την ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο, να παραλύσει η μισή πλευρά του σώματός του και γενικότερα να έχει προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή του. Για αυτό η πρόληψη και η άμεση δράση με την μεταφορά του στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο γενικότερα για το τι μπορεί να κάνει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην άμεση δράση και για το τι μπορεί να κάνει στην αποκατάσταση και τη ζωή μετά από εγκεφαλικό» πρόσθεσε η κ. Πρώιου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνοπτικά στοιχεία από τον ελλαδικό χώρο καθώς και πρόσφατες δράσεις των επιστημονικών εταιρειών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο καθηγητής Νευρολογίας πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και γενικός γραμματέας της ΕΣΑΕΕ Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, και ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων Γεώργιος Τσιβγούλης.
Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Εγκεφαλικό SAFE, αποτελεί τη μεγαλύτερη οργάνωση υποστήριξης ασθενών για τα εγκεφαλικά eπεισόδια στην Ευρώπη και περιλαμβάνει οργανώσεις από 35 διαφορετικές χώρες. Η συμμαχία αυτή, στοχεύει στη δημιουργία κοινών στρατηγικών για την πρόληψη, την καλύτερη ενημέρωση για τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού αλλά και συνολικά για την βελτίωση στην οργανωμένη αντιμετώπιση και αποκατάσταση.
Παράλληλα με τις δράσεις σε όλη την Ευρώπη η συνεργασία με την ΕΣΑΕΕ θεωρείται σημαντική και στον ελλαδικό χώρο. Ήδη έχουν οργανωθεί ομάδες υποστήριξης ασθενών και έχουν σχεδιασθεί πολλές δράσεις ενημέρωσης. Σημαντικό βήμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια που έχει προταθεί σε συνεργασία με την Νευρολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών και άλλους φορείς και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την ανάπτυξη στα ελληνικά νοσοκομεία Ειδικών Μονάδων για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (Stroke Units) καθώς και ειδικών κέντρων για την αντιμετώπιση συνολικά των παθήσεων των εγκεφαλικών αγγείων. Η φροντίδα και η υποστήριξη του ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο, η αναγνώριση των δυσκολιών, η μέριμνα και υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας, σε όλη την μακρά διάρκεια της αποκατάστασης, αποτελούν διαρκείς στόχους στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ