Πόσες και πόσοι δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο για να ζητήσουμε από κάποιον δικό μας να μας ξεματιάσει όταν έχουμε πονοκέφαλο; Και πόσες γιαγιάδες δεν είναι… άσοι στο ξεμάτιασμα; Η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας έρχεται να μας… προσγειώσει.
Ούτε το ξεμάτιασμα, ούτε και τα πολλά παυσίπονα είναι αντίδοτο στον πονοκέφαλο, διαμηνύει η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίζει, οι πονοκεφάλοι δεν σκοτώνουν ζωές αλλά ημέρες ζωής. Και προειδοποιεί πως συχνά τα παυσίπονα επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα. Ούτε και αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.
Η Εταιρεία υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει στις 12 Σεπτεμβρίου (18.00 μμ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρηγίλλης 1) εκδήλωση στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας.
Κύριος στόχος είναι η ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.
Η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και λόγω πόνου, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Προσθέτει ότι όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα.
Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.