Κυριακή, 1 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων: 40 μεταμοσχεύσεις μέσα σε 4 χρόνια και μία ιστορική πρωτιά

Ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων: 40 μεταμοσχεύσεις μέσα σε 4 χρόνια και μία ιστορική πρωτιά

Ενθουσιασμό σκόρπισε η είδηση της συνδυασμένης μεταμόσχευσης καρδιάς και πνευμόνων σε μητέρα με συγγενή καρδιοπάθεια και πνευμονική υπέρταση. Μάλιστα, πρόκειται για την 40ή μεταμόσχευση για το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων από το καλοκαίρι του 2020 που επανεκκινήθηκε. 

Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων, ευχαριστώντας τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα καλά του λόγια και δηλώνοντας περήφανος για την αναγνώριση της ομαδικής δουλειάς τους από την Πολιτεία.

Η μεταμόσχευση πνευμόνων, όπως αναφέρει ο κ. Τσαγκάρης, είναι η επιτομή της ομαδικής δουλειάς, σε βάθος χρόνου, με υψηλή ποιότητα και επιμονή από πολλές ομάδες του συστήματος υγείας μας. Υπερβαίνει μια χειρουργική επέμβαση (παρά την προφανή πολυπλοκότητα της) και απαιτεί ένα σύστημα υγείας που μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει, που μέχρι πριν λίγα χρόνια καμία ευρωπαϊκή χώρα ανατολικά της Βιέννης δεν είχε πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων.

Η ανάρτηση του κ. Τσαγκάρη για τη μεταμόσχευση

«40η μεταμόσχευση για το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων από το καλοκαίρι του 2020 που επανεκκινήθηκε έως σήμερα. Και όχι οποιαδήποτε μεταμόσχευση πνευμόνων, αλλά συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων σε μητέρα με συγγενή καρδιοπάθεια και πνευμονική υπέρταση, η πρώτη του είδους στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω. Συγχαρητήρια στον φίλο Καθηγητή Θέμη Χαμογιωργάκη και όλη τη χειρουργική ομάδα για την εμφύτευση, συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Καρδιάς (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Χαμογιωργάκης) και Πνευμόνων (Υπεύθυνος Καθ. Η. Τσαγκάρης) τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Αττικό για την μακρά, ομαδική και ουσιαστική προσπάθεια.

Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η επιτομή της ομαδικής δουλειάς, σε βάθος χρόνου, με υψηλή ποιότητα και επιμονή από πολλές ομάδες του συστήματος υγείας μας. Υπερβαίνει μια χειρουργική επέμβαση (παρά την προφανή πολυπλοκότητα της) και απαιτεί ένα σύστημα υγείας που μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι πριν λίγα χρόνια καμία ευρωπαϊκή χώρα ανατολικά της Βιέννης δεν είχε πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων.

 

Σκεφτείτε μόνο τις ομάδες-κρίκους της αλυσίδας που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν και ως τώρα τα κατάφεραν:
Η επανειλημμένη επείγουσα και συντονισμένη διαχείριση της λήπτριας στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, το Ωνάσειο και το Αττικόν όταν χρειάστηκε , η παρατεταμένη συντήρηση της λήπτριας με επεμβατικά προστανοειδή για μεγάλο διάστημα στο διακλινικό ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης στο Αττικό, η εξαιρετική διαχείριση της δότριας στην πολυδύναμη ΜΕΘ της Σωτηρίας που κατάφερε να διασώσει μοσχεύματα που θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν, ο πολύτιμος συντονιστικός ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και βεβαίως η συνδυασμένη και αποτελεσματική δουλειά και των δύο μεταμοσχευτικών προγραμμάτων καρδιάς και πνεύμονα στο Ωνάσειο περιγράφουν την αθόρυβη σκυταλοδρομία.

Δεν έχουμε τελειώσει. Τώρα η ασθενής είναι στα εξαιρετικά χέρια της Εντατικής του ΩΚΚ και στη συνέχεια θα παρακολουθείται από τα αντίστοιχα μεταμοσχευτικά προγράμματα. Νέες υποδομές όπως το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο έρχονται να μας υποστηρίξουν στο άμεσο μέλλον, νέοι νόμοι έρχονται να διευκολύνουν τις διαδικασίες και να μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη, η δωρεά οργάνων φαίνεται ότι φέτος θα αγγίξει τα ιστορικά υψηλά για τη χώρα.

Συνεχίζουμε με σεμνότητα, συνεχίζουμε ομαδικά, συνεχίζουμε με επίγνωση της σημασίας αυτού που κάνουμε. Συγχαρητήρια στις δεκάδες των υγειονομικών που συμμετείχαν και συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, ευχές στην ασθενή και σεβασμός και ευχαριστίες στην οικογένεια της δότριας.

Ηρακλής Τσαγκάρης

Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων».

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις