Υγεία

Εμμηνόπαυση: χρήσιμες πληροφορίες

Γράφει o Γεώργιος Μάριος Μακρής, Μαιευτήρας – Xειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 Η εμμηνόπαυση για την Ελληνίδα έρχεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών. Όταν συμβαίνει το τέλος της περιόδου σταματάνε να έχουνε σημαντική παρουσία στο σώμα οι κυρίαρχες θηλυκές ορμόνες τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η απόσυρσή τους συνοδεύεται από μειωμένη εφύγρανση του σώματος, ενώ υποχωρεί ο προστατευτικός ρόλος στα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι θέλουμε να έρθει η εμμηνόπαυση στην ηλικία που αυτό είναι καθορισμένο για την κάθε γυναίκα, γιατί ορισμένα όργανα, όπως είναι ο μαστός και η μήτρα της γυναίκας έχουν περιορισμένη ανοχή στη δράση των θηλυκών ορμονών. Η παραπάνω διέγερση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα γένεσης κακοήθειας και οδηγεί σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή.

Η έναρξη της περιεμμηνόπαυσης, του χρονικού διαστήματος που προηγείται της εμμηνόπαυσης ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών κατά μέσο όρο με συμπτώματα όπως η αραίωση της συχνότητας της περιόδου, τα «θρυλικά» φουντώματα, ξαφνικές εφυδρώσεις που διαρκούνε δευτερόλεπτα, αίσθημα παλμών στην καρδιά, εναλλαγές στη διάθεση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αϋπνία, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητας και αδικαιολόγητους πονοκεφάλους. Οριστικά η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση όταν επί ενός έτους δεν ξαναδεί περίοδο.

Στην παράξενη αυτή φάση της ζωής της γυναίκας βοηθά πολύ η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε νερό, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και πρωτεΐνες, η ρύθμιση του σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση 3 ώρες τη βδομάδα, 3 ντους την ημέρα, ενυδάτωση του σώματος, συχνή σεξουαλική επαφή και η κοινωνικότητα. Υπάρχει βέβαια και η φαρμακευτική παρέμβαση με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, φάρμακα μιμητικά των ορμονών, φυτοοιστρογόνα, αντικαταθλιπτικά, τοπικές παρεμβάσεις στον κόλπο της γυναίκας για την ξηρότητα με καλλυντικά, ενέσιμα και οιστρογόνα και ενισχυτική αγωγή για τα οστά.

Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος είναι δίπλα στη γυναίκα για να την κατευθύνει σωστά στις εξατομικευμένες ανάγκες, ανάλογα με το ιστορικό και τις ανάγκες της.

Γεώργιος Μάριος Μακρής

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

 

 

 

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα