Οι εμβοές παρουσιάζονται ως ηχητικά σήματα κατά την απουσία αντίστοιχου ηχητικού ερεθίσματος, προερχόμενου από το περιβάλλον. Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως βουητά, τζιτζίκια, κουδούνισμα, σφύριγμα ή σφυγμό.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology (2022), το 14,4% των ενηλίκων έχει εμφανίσει εμβοές σε κάποιο σημείο στη ζωή του, με τη συχνότητα να είναι ανεξάρτητη του φύλου, αλλά ωστόσο αυτή να επηρεάζεται με την πάροδο της ηλικίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σημαντικό είναι να καθοριστεί ο χρόνος εμφάνισής τους, η συχνότητα και η έντασή τους, καθώς και αν ταυτόχρονα με αυτές συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία ή άλλες μορφές χρόνιου πόνου, κατάθλιψη και αϋπνία.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εμβοών, οι μύθοι περί έλλειψης θεραπευτικών επιλογών έχουν πλέον καταρριφθεί, όπως επίσης και η σύσταση προς τους ασθενείς για αποδοχή της κατάστασης» επισημαίνει ο κ. Χάρης Καλεντάκης Ιατρός ΩΡΛ Msc από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και προσθέτει:
«Μάλιστα, μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Regensburg (2023) παρουσίασε evidence based δεδομένα σχετικά με το ευρύ φάσμα των θεραπευτικών επιλογών που είναι πλέον διαθέσιμες έναντι των εμβοών. Ενδεικτικά, φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντικαταθλιπτικά, βενζοδιαζεπίνες, μυοχαλαρωτικά και άλλα, όπως έτοιμοι συνδυασμοί φυτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων (ginkgo biloba, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρος και μελατονίνη), φαίνεται να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μείωση των εμβοών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χωρίς ανεπιθύμητες επιδράσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα τέτοιο φυτικό σκεύασμα που σχεδιάστηκε ειδικά για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με εμβοές, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα. Περιέχει 5 φυσικά συστατικά με ισχυρή νεύρο-προστατευτική δράση, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που προκαλούν οι εμβοές και επιπρόσθετα λόγω της μελατονίνης βοηθά στην ομαλοποίηση του ύπνου, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία.
Μάλιστα, στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας στην Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε η πρώτη ελληνική μελέτη από την ΩΡΛ κλινική του Σισμανογλείου. Σε αυτή την προοπτική μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς στους οποίους συνυπήρχαν εμβοές και κεφαλαλγία.
Για τη θεραπεία των εμβοών χορηγήθηκε το συγκεκριμένο σκεύασμα (Ginkgo biloba, Ψευδάργυρο, Μαγνήσιο, Μελατονίνη & Β12) και αξιολογήθηκαν οι μεταβολές στα ερωτηματολόγια ΤΗΙ και ΗΙΤ-6 από την έναρξη της αγωγής και κατά το πέρας αυτής. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πρώτον αφορούν δύο ανεξάρτητες οντότητες που δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς από κοινού και δευτερευόντως φανερώνουν τη βελτίωση στην ποιότητα ζωής με τη χορήγηση του προαναφερθέντος σκευάσματος.
Επιπροσθέτως, θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των εμβοών έχουν και μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως η ηχοκάλυψη με ακουστικά βαρηκοΐας ή συσκευές ηχοκάλυψης, η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές, η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες χαμηλές συχνότητες, η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού, η μεμονωμένη ή ομαδική γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία καθώς και πληθώρα άλλων επιλογών που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής.
Συμπερασματικά, οι εμβοές αποτελούν παθοφυσιολογικά μια σύνθετη κλινική οντότητα, η οποία αν και πλημμελώς μελετημένη, δεν στερείται επαρκών θεραπευτικών στρατηγικών. Συνεπώς, η αποθάρρυνση των ασθενών για θεραπεία ή η παρότρυνση για αποδοχή και συνήθεια του προβλήματός τους δεν συνάδει με τις σύγχρονες θεραπευτικές αντιλήψεις κατά τις οποίες ο θεράπων ιατρός οφείλει να διαδραματίζει υποστηρικτικό και θετικό ρόλο για μια προσωποποιημένη αντιμετώπιση.
Ιδίως σε καταστάσεις όπως οι εμβοές που κατά κύριο λόγο πλήττουν το επίπεδο της ποιότητας της ζωής χωρίς να επηρεάζεται κάποια ζωτική λειτουργία, είναι ωφέλιμη η ενθάρρυνση για την αναζήτηση κατάλληλης ανακουφιστικής λύσης» καταλήγει ο κ. Καλεντάκης.