Υγεία

Εμβόλια COVID-19: Το ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση – Τι δείχνουν νέες έρευνες

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΕΜΒΟΛΙΟ: Ποιο είναι το ποσοστό ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μετά από κάθε δόση, και τι δείχνουν νέες μελέτες.

Στο ως της δημοσιότητας έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα δεδομένα από έρευνες και κλινικές μελέτες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό και την ανοσία.

Μια νέα μελέτη δίνει ελπίδες για την έκβαση της μάχης με την πανδημία, καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό προστατεύει από τη νόσο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ με επικεφαλής τη Nicole Doria-Rose παρακολούθησε 33 συμμετέχοντες ηλικίας 18 εώς 71 ετών στις δοκιμές του εμβολίου που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου.

Μετά από έξι μήνες και αφού έλαβαν και τη δεύτερη δόση, η ποσότητα των αντισωμάτων ήταν υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα επίπεδα τους όμως να μειώνονται στους πιο ηλικιώμενους συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 92.000 στα άτομα ηλικίας 18-55 σε έξι μήνες μετά, στα άτομα ηλικίας 56 – 70 ετών μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στα 62.000 και στα 49.000 στα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση μετά από έξι μήνες όπως έδειξαν οι τρεις μετρήσεις στα δείγματα του αίματός τους.

Τα καθησυχαστικά αυτά αποτελέσματα έρχονται στο φως μετά από παρόμοια σημαντικά ευρήματα για ένα άλλο σημαντικό εμβόλιο δύο δόσεων, αυτό της εταιρείας Pfizer/ BioNTech. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που κυκλοφόρησαν την 1η Απριλίου διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο τους παραμένει για περισσότερο από 91% αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Πόσο διάστημα μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι τα: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.

Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Ποσοστό προστασίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του κάθε εμβολίου κατά του κορονοϊού, που έχει λάβει άδεια από τον από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις κλινικές μελέτες αλλά και από τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιριών, η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μετά από κάθε δόση έχουν ως εξής:

Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Johnson & Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες/συμβουλές που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα