Η Παγκόσμια Τράπεζα και το σύστημα Covax κατάρτισαν ένα νέο μηχανισμό χρηματοδότησης ο οποίος προβλέπεται να επιτρέψει τον εμβολιασμό 250 εκατομμυρίων ανθρώπων στις φτωχές χώρες ως τα μέσα του 2022.
Ο νέος αυτός μηχανισμός χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στις 92 χώρες μέλη του Covax, τις πιο φτωχές παγκοσμίως, να αγοράσουν επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού πέρα από αυτές που θα λάβουν μέσω της ήδη υπάρχουσας χρηματοδότησης από τις δωρήτριες χώρες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της covid-19», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
1,5 δόση ανά… 100 κατοίκους!
Προς το παρόν η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών είναι κανόνας. Ως τις 26 Ιουλίου οι πιο φτωχές χώρες είχαν χορηγήσει μόλις 1,5 δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ανά 100 κατοίκους, ενώ στις πλούσιες χώρες το ποσοστό έφτανε τις 95,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Οι πιο φτωχές χώρες, που έχουν ήδη υποβάλει στην Παγκόσμια Τράπεζα τα σχέδιά τους για τις εκστρατείες ανοσοποίησης, θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να αγοράσουν επιπλέον δόσεις μέσω του Covax, το είδος του εμβολίου που επιθυμούν και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσής τους.
click4more: Δύσκολος και ο ερχόμενος χειμώνας με «κρίση αποτελεσματικότητας» του εμβολίου – Τι πρέπει να γίνει
Μόλις η Παγκόσμια Τράπεζα ενημερωθεί από μία χώρα για τα σχέδιά της, θα δώσει στον Covax εγγύηση πληρωμής. Με την εγγύηση της Παγκόσμιας Τράπεζας «ο Covax μπορεί να διαπραγματευτεί την αγορά μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων κατά του κορονοϊού με τους παρασκευαστές τους, σε ανταγωνιστικές τιμές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να επιτρέψει στις 92 πιο φτωχές χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα Covax να λάβουν 430 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων, με τις οποίες θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 250 εκατομμύρια ανθρώπους από τα τέλη του 2021 ως τα μέσα του 2022. Θα μπορούν επίσης να επιλέξουν το εμβόλιο που προτιμούν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει έχει δώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρηματοδοτήσουν την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας του. Μέχρι στιγμής 53 χώρες έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη αυτή, ενώ και άλλες θα ακολουθήσουν. Οι χώρες που ήδη συνεργάζονται με την Παγκόσμια Τράπεζα για την αγορά εμβολίων μπορούν επίσης να ενταχθούν στον μηχανισμό Covax για την προμήθεια δόσεων.