Οι πρώτοι εμβολιασμοί παγκοσμίως κατά του κορονοϊού αρχίζουν σήμερα στη Ρωσία, με το εμβόλιο Sputnik. Την Τρίτη στη Βρετανία τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer / BioNTech. Προετοιμασίες στην Ελλάδα για την υποδοχή και την αποθήκευση των εμβολίων καθώς και στην οργάνωση των εμβολιασμών.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Στην τελική ευθεία οι εμβολιασμοί.
Την ίδια στιγμή, ανεβαίνει ο πυρετός σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά της Covid. Παρ’ όλα αυτά, να σημειωθεί ότι το πρώτο εμβόλιο -εκτός Ρωσίας- της Pfizer / BioNTech, δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση πρώιμης χορήγησης έκτακτης ανάγκης, από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής.
Το κολοσσιαίο εγχείρημα, ωστόσο, αλλά και η τιτάνια παγκόσμια πρόκληση της διανομής των εμβολίων και των εμβολιασμών, επιτάσσουν την ύψιστη προετοιμασία από την πλευρά των χωρών, ώστε τα σωτήρια εμβόλια να φτάσουν γρήγορα και να χορηγηθούν με ασφάλεια στους πολίτες σε όλο τον πλανήτη.
Αναποδιές στη Μεγάλη Βρετανία
Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στη Μεγάλη Βρετανία, την πρώτη χώρα της Δύσης που ξεκινά τους εμβολιασμούς την ερχόμενη Τρίτη, προϊδεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες για τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Τρεις φορές άλλαξε ο σχεδιασμός για το ποια ομάδα θα κάνει πρώτη το εμβόλιο. Το σχέδιο άλλαξε ξανά, όταν η ίδια η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να παραδώσει όλο τον αριθμό των πρώτων δόσεων που είχε υποσχεθεί στη Βρετανία, λόγω προβλήματος στο σύστημα διανομής της.
Έτσι, κι αν δεν προκύψει νέο εμπόδιο, ο εμβολιασμός στη Μεγάλη Βρετανία την ερχόμενη Τρίτη, θα ξεκινήσει τελικά με πρώτους τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους.
Τι περιλαμβάνουν οι ασκήσεις προσομοίωσης στην Ελλάδα
Χαρακτηριστική των εξαντλητικών ρυθμών προετοιμασίας που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους, στο iatropedia.gr: “Δουλεύουμε όλοι 20 ώρες το 24ωρο. Τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά, όμως, θα είμαστε έτοιμοι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου για να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό”, ανέφερε.
Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν εντοπιστεί. Είναι έτοιμοι χώροι, σε υπάρχουσες δομές της πρωτοβάθμιας, δηλαδή σε κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ. Αυτές τις μέρες μεταφέρονται όλα τα υλικά που απαιτεί η υποδομή για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.
Click4more: Σαρηγιάννης: Πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς – 700 κρούσματα στα τέλη Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, το σύστημα που δημιουργείται θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει 2.117.440 εμβολιασμούς ανά μήνα, με τελικό στόχο να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Για να ελαχιστοποιηθούν τα απρόοπτα και οι αναποδιές της τελευταίας στιγμής, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν στην Ελλάδα ασκήσεις προσομοίωσης, οι οποίες σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα περιλαμβάνουν όλη την αλυσίδα των εμβολιασμών:
“Θα κάνουμε προσομοίωση των εμβολιασμών, που θα περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα: από την παραλαβή των εμβολίων από τη φαρμακαποθήκη, τη μεταφορά στα ψυγεία των υγειονομικών περιφερειών και από εκεί τη διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα γίνουν προσομοιώσεις και στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς η ταχύτητα καθίσταται σημαντική, ώστε να εμβολιαστεί γρήγορα και με ασφάλεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και συγκεκριμένα 2 εκατομμύρια Έλληνες ανά μήνα”, δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, στο iatropedia.gr.
Σε 15 λεπτά θα ολοκληρώνεται ο κάθε εμβολιασμός
Οι ασκήσεις προσομοίωσης θα αφορούν και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να πραγματοποιεί τον κάθε εμβολιασμό σε συγκεκριμένους χρόνους, δηλαδή κάθε περίπου 10-15 λεπτά, ανά εμβολιασθέντα. Η δόση θα είναι έτοιμη και ο ασθενής θα λαμβάνει την πρώτη δόση. Στον χρόνο αυτό περιλαμβάνεται -εκτός από τη χορήγηση του εμβολίου- και η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ατόμου που θα λάβει το εμβόλιο.
Ο εμβολιασμός του θα καταχωρείται σε μια βάση δεδομένων -το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Covid– ώστε να υπάρχει καταγραφή της ημερομηνίας που έλαβε την πρώτη δόση, αλλά το είδος του εμβολίου που του χορηγήθηκε, ώστε στη συνέχεια, να προγραμματιστεί η επαναληπτική δόση, η οποία θα πρέπει να γίνει τρεις εβδομάδες αργότερα.
Click4more: Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για να βγουν στην αγορά τα πρώτα ελληνικά rapidtest
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, αυτές τις μέρες δρομολογείται και η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού -γιατρών και νοσηλευτών- που θα απαιτηθεί για τη διενέργεια των εμβολιασμών.
Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με τα ψυγεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 7 από τα 14 ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση του ευαίσθητου εμβολίου της Pfizer στους -70 βαθμούς Κελσίου έχουν ήδη παραληφθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας, θα ολοκληρωθεί η προμήθεια ακόμη 7 ψυγείων, βαθιάς κατάψυξης.
Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται από εταιρεία μεταφοράς φαρμάκων, σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας και σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, από τα κεντρικά ψυγεία αποθήκευσης, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, εξηγεί: “Τα ψυγεία θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία, που από εκεί θα γίνεται και η διανομή. Ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα υπάρχει και συγκεκριμένος αριθμός ψυγείων. Θα αρχίσουμε από το τι θα χρειαστούν τα εμβολιαστικά κέντρα, από το προσωπικό που θα είναι εκεί και την εκπαίδευσή του”, λέει.
Σημαντική πρόκληση για τη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, αποτελεί ο εμβολιασμός των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και των νησιών, οπότε θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.
Να σημειωθεί ότι οι εμβολισμοί στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν την εξής σειρά: πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός. Για τους εμβολιασμούς ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε online μέσω διαδικτύου, είτε τηλεφωνικά.
Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia