Site icon NewsIT
18:50 | 15.11.23

Εμβόλιο γρίπης: 307.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης σε άτομα άνω των 60 πραγματοποιήθηκαν σε φαρμακεία

Εμβόλιο γρίπης: 307.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης σε άτομα άνω των 60 πραγματοποιήθηκαν σε φαρμακεία
Newsit Newsroom

Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ)  αναφέρθηκε ότι από 2 Νοεμβρίου 2023 έως 12/11 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στα φαρμακεία 307.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σήμερα (15/11) παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης.

Ταυτόχρονα, αναλύθηκε η πορεία διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και αυτή τη χρονιά.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε: «Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία μας έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό.

Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς: «Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη».

Οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας

Στη συνέχεια ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι:

«Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού.«.

Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι

Ο Δρ. Παπαπετρόπουλος υποστήριξε επίσης ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή.

Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. νεοσύλλεκτοι).

Σχετικά με τις οδηγίες από την Ε.Ε. ο Δρ. Παπαπετρόπουλος εξήγησε ότι: «Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς  να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών».

Τι είναι τα εμβόλια

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι:

«Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία.

Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού».

Ποιές είναι οι τελευταίες οδηγίες για τον εμβολιασμό

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν.

Όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο Επικρατείας ο εμβολιασμός δεν αποτελεί ιατρική πράξη κι έτσι δύναται να πραγματοποιείται με ασφάλεια και στα φαρμακεία.

Πηγή: Iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version