Συμπληρώματα διατροφής που παρουσιάζονται ως φάρμακα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τονίζει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του και δημοσιεύει σχετική λίστα.
Έτσι, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων:
Actifix, Alergoxin, Alvofix, Androfix, Anemoprotect, Arthroactal, Arthrofix Regenerator, Arthroxin, Bioactal, Broncho Cleaner, Calmofix, Carcinofix, Cardioxin, Cell Cleaner, Cholesterol Cleaner, Colofix, Colon Cleaner, Cugi, Dermoactal, Diabexin, Fat Burner, Figurafix, Flevofix, Gallfix, Gastroxin, Glycofix, Happy Man, Happy Woman, Hepa Cleaner, Helicofix, Heparixin, Immunixin, Lymphafix, Manfix, Manmax, Menoprotect, Multifix, Multitonic, Nephrofix, Paki, Parasite Cleaner, pHmodulator, Podagro Protect, Podagrofix, Pulsfix, Relaxan, SlimX5, Strong kids, Triactal, Uroxin, Varixin, View protect, View fix, Womafix, Womanixin και Youth Booster.
Τα εν λόγω προϊόντα διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως συμπληρώματα διατροφής, παρουσιάζονται, ωστόσο, ως φάρμακα, καθώς, κατά τη διαφήμισή τους, γίνεται αναφορά σε πλήθος θεραπευτικών ενδείξεων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ «τα προϊόντα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Υπεύθυνη για την κυκλοφορία τους , αναφέρει ο ΕΟΦ «φέρεται η εταιρεία Biotica 1961» και υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα έχει προχωρήσει σε έκδοση δελτίων Τύπου για πολλά από τα ανωτέρω προϊόντα (28/9/2017, 23/11/2017, 18/6/2018).
Σημειώνει ότι «κατά το χρόνο έκδοσης των προηγούμενων δελτίων Τύπου, «τα προϊόντα διακινούνταν από την εταιρεία Botanica Healthy Life, με τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας όπως η Biotica. Έπειτα από σχετική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι η έδρα και τα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώνουν οι δύο εταιρείες στις ιστοσελίδες τους είναι απολύτως ψευδή. Είναι ενδεικτικό ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές τηλεφωνικές συνδέσεις, καθώς παραλείπεται ένα ψηφίο».
Ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης πολλών αναφορών από καταναλωτές για προϊόντα που διακινούνται διαδικτυακά από τις παραπάνω εταιρείες, σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το παρόν δελτίο τύπου δεν περιορίζεται στα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά ισχύει εξίσου για όλα τα μη εγκεκριμένα προϊόντα που κατά καιρούς διαθέτουν στην αγορά μέσω διαδικτύου οι ανωτέρω εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.