Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν συνθήκες που επιτρέπουν σε επιτήδειους να «παίζουν παιγνίδια» και να θησαυρίζουν. Πολλοί υποδυόμενοι τους ασθενείς, αγοράζουν πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έλλειψη.
Ένα περίεργο φαινόμενο παρεμπορίου φαρμάκων εντόπισε και κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός Ημαθίας – Πέλλας (ΣΦΗΠ), όπου άγνωστα άτομα επισκέπτονται διάφορα φαρμακεία κάνοντας τους ασθενείς, αφενός για να εξαφανίσουν σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων πολλών νομών επιτείνοντας με τεχνητό τρόπο την έλλειψη, και αφετέρου για να πουλήσουν τα σκευάσματα αυτά σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Ο Όμιλος προειδοποίησε στις 19 Απριλίου 2024, τα μέλη του να επιδείξουν μέγιστη προσοχή, ειδικά σε κάποια μεμονωμένη περίπτωση επιτήδειου που υποδύεται τον πελάτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξαφανίστηκε ξανά το φάρμακο Prolia
Σύμφωνα με την καταγγελία, το συγκεκριμένο άτομο πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο «αποψιλώνει» με τρομερή μεθοδικότητα ακριβά φάρμακα, όπως το μονοκλωνικό αντίσωμα δενοσουμάμπη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Prolia και βρίσκεται σε πολύ μεγάλη έλλειψη.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι έχει ζητήσει από τον ΕΟΦ να ανακαλέσει την άρση της απαγόρευσης της παράλληλης εξαγωγής του συγκεκριμένου σκευάσματος, καθώς έχει εξαφανιστεί ξανά από τα ράφια των φαρμακείων.
Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο, που κοστίζει 180 ευρώ στη λιανική πώληση, και το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της οστικής απώλειας που προκαλείται από θεραπείες για τον καρκίνο των οστών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο συγκεκριμένος άγνωστος άνδρας αγοράζει τα σκευάσματα αυτά από τον φαρμακοποιό, χωρίς συνταγή γιατρού και τα πληρώνει κανονικά από την τσέπη του. Ισχυρίζεται ψευδώς, μάλιστα, ότι θα διεκδικήσει στη συνέχεια τα χρήματά του από την ιδιωτική του ασφάλεια.
Το ΔΣ του ΣΦΗΠ προειδοποιεί τα μέλη του να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των φαρμακείων τους και να προασπιστούν τα δικαιώματα των ασθενών. Τους ζητά δε να χορηγούν αυτά τα σκευάσματα μόνο με επίδειξη ιατρικής συνταγής.
Η ανακοίνωση των Φαρμακοποιών:
«Το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στην αντίληψη του ΣΦΗΠ αλλά και άλλων όμορων συνεταιρισμών, μία συντονισμένη προσπάθεια από άγνωστα, στην περιοχή άτομα να προσπαθούν να αγοράσουν από τα φαρμακεία σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πολύ ελλειπτικών φαρμάκων (π.χ. PROLIA ) με την αιτιολογία ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, έχοντας ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η έτσι κι αλλιώς δύσκολη προμήθειά τους από τις εταιρείες και η ομοιογενής και ισόποση αναλογικά διάθεση τους προς τα φαρμακεία.
Ας διασφαλίσουμε λοιπόν την αξιοπιστία των φαρμακείων μας και το μέγιστο όφελος των ασθενών που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Συνιστάται η χορήγηση τους με επίδειξη ιατρικής συνταγής».
«Παρατηρήσαμε ότι δεν πρόκειται για πραγματικό ασθενή»
Η υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, Αγάπη Ακριτίδου, υποστηρίζει πως συνηθίζεται ένας ασθενής να πληρώνει εξ’ ολοκλήρου το κόστος για το φάρμακο ή τις εξετάσεις του και στη συνέχεια διεκδικεί τα χρήματα που κατέβαλε από την ιδιωτική του ασφάλεια προσκομίζοντας τις σχετικές αποδείξεις.
Αυτός ο ασθενής, όμως, πρέπει να έχει στη διάθεσή του βεβαίωση γιατρού για τη χορήγηση του φαρμάκου.
«Παρατήρησα αρκετά αιτήματα από φαρμακεία – μέλη μας για το φάρμακο Prolia με ιδιωτική ασφάλιση και υποπτεύθηκα ότι δεν πρόκειται για πραγματικό ασθενή, αλλά για κάποιον επιτήδειο που πιθανόν να συγκεντρώνει συσκευασίες. Έτσι ζήτησα από τον πρόεδρο και τον διευθυντή μου να βγάλουμε αυτήν την ανακοίνωση για να είναι υποψιασμένοι οι φαρμακοποιοί», σημείωσε μιλώντας το f.daily.
Διευκρίνισε δε ότι «ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έχει γυρίσει πολλά φαρμακεία και παραγγέλνει το Prolia, οπότε δυστυχώς μπορεί να «χάσαμε» αρκετά κουτιά που δεν έφτασαν σε ασθενείς».
H κα. Ακριτίδου επισημαίνει ωστόσο πως -από την πολύχρονη εμπειρία της στον κλάδο του φαρμακείου- έχει διαπιστώσει πως τα φαινόμενα αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών.
Πηγή: iatropedia.gr