Όλο και περισσότερες γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους έχουν διαγνωστεί με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έρευνα αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, το οποίο επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει με εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυξητικής στήθους.
Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί τρεις γυναίκες με αυτή τη νεοπλασία και μάλιστα μία ασθενής θα ανοίξει τη διεπιστημονική συνεδρία που θα λάβει χώρα στο 30ό Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (7 – 10 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή παθολογοανατόμων, αιματολόγων και πλαστικών χειρουργών όπου θα συζητηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία η διάγνωση και θεραπεία αυτής της νεοπλασίας.
Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν αποφασίσουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους, ανέφερε ο κ. Τέρπος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να παρουσιάσουν λέμφωμα θα πρέπει να το γνωρίζουν.
Πρόσθεσε, δε, πως ο μέσος χρόνος εμφάνισης λεμφώματος μετά την επέμβαση είναι 10 με 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι για τα νεότερα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματά τους.
Έρευνα – Οι νεότερες εξελίξεις στην αιματολογία
“Εντυπωσιακές” χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αιματολογία, τόσο σε κλινικό όσο και ερευνητικό επίπεδο, οι οποίες θα συζητηθούν στο 30ό Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.
Έλεγχος στη συνταγογράφηση
Η συνταγογράφηση στα ογκολογικά φάρμακα είναι πιο “άνετη” στην Ελλάδα, απ΄ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με καλύτερη οικονομία, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου αποτελεσματικής συνταγογράφησης, ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει “κόφτης” όταν συνταγογραφείται κάτι εκτός ενδείξεων.
Έλεγχο στη συνταγογράφηση ζήτησε και η γραμματέας της ΕΑΕ, Μαρία Παγώνη, τονίζοντας ότι “θα πρέπει να είμαστε λογικοί στη συνταγογράφηση και να προσφέρεται η θεραπεία σε αυτόν που τη χρειάζεται”.