Site icon NewsIT
19:45 | 10.08.23

Έρευνα στη Γερμανία γεννά ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ, σκλήρυνσης και εγκεφαλικού

Έρευνα στη Γερμανία γεννά ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ, σκλήρυνσης και εγκεφαλικού

MRI of head of elderly woman in hands of doctor standing in medical ward near senior patient with relative and nurse. Recovery after a stroke

Newsit Newsroom

Νέες ελπίδες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση και το εγκεφαλικό, δίνει ανακάλυψη. Την έκαναν επιστήμονες του Κέντρου Χέλμχολτς, στο Μόναχο, που βρήκαν τρόπους μη επεμβατικής απεικόνισης του κρανίου.

Οι νευρολογικές ασθένειες προκαλούν σοβαρές βλάβες λόγω της νευροφλεγμονής που δημιουργείται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η διαχείριση αυτής της φλεγμονής αποτελεί σημαντική ιατρική πρόκληση, καθώς ο εγκέφαλος προστατεύεται από το κρανίο και τις μεμβράνες που τον καθιστούν λιγότερο προσβάσιμο σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιστημονικού Κέντρου.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν «μονοπάτια» τα οποία οδηγούν από τον μυελό των οστών του κρανίου προς τον εγκέφαλο, αλλά τώρα οι επιστήμονες του Κέντρου Χέλμχολτς με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμονα Αλί Ερτούρκ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο του Μονάχου, ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα στον μυελό των οστών του κρανίου είναι μοναδικά ως προς τη σύνθεση και την απόκρισή τους στη νόσο.

«Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέες δυνατότητες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και φέρνουν επανάσταση στην παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου με τη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου», αναφέρει το Κέντρο.

Ο Αλί Ερτούρκ από την πλευρά του εξηγεί ότι οι νέες ανακαλύψεις «ανοίγουν μυριάδα δυνατοτήτων για τη διάγνωση και τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών και μπορούν να φέρουν επανάσταση στην κατανόησή μας για τις νευρολογικές παθήσεις».

Θα μπορούσαμε έτσι να φτάσουμε «σε πιο αποτελεσματική παρακολούθηση καταστάσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό και ενδεχομένως να βοηθήσουμε και στην πρόληψη της εμφάνισης αυτών των ασθενειών, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση», σημειώνει ο επιστήμονας.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση του Κέντρου Χέλμχολτς, «οι ερευνητές οραματίζονται ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να μεταφραστούν στην κλινική πράξη με τη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου».

«Ακόμη και χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές, θα μπορούμε με πιο προσιτό και πρακτικό τρόπο να παρακολουθούμε την υγεία του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση, την παρακολούθηση και ενδεχομένως ακόμη και τη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των καταστροφικών καταστάσεων», προσθέτει ο Ερτούρκ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version