Ο λόγος για ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Mia, το οποίο δοκιμάστηκε πιλοτικά δίπλα στους κλινικούς ιατρούς του NHS και ανέλυσε τις μαστογραφίες περισσοτέρων από 10.000 γυναικών «ψάχνοντας» για καρκίνο.
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που δοκιμάστηκε από το βρετανικό ΕΣΥ βρήκε με επιτυχία μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε 11 γυναίκες, τα οποία είχαν «ξεφύγει» από τους γιατρούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι περισσότερες από τις μαστογραφίες αυτές ήταν καθαρές, αλλά το εργαλείο AI επισήμανε με επιτυχία όλες όσες είχαν συμπτώματα, καθώς και άλλες 11 που δεν είχαν εντοπίσει οι γιατροί.
Στα πρώτα τους στάδια, οι καρκίνοι μπορεί να είναι εξαιρετικά μικροί και δύσκολοι στον εντοπισμό.
Το BBC είδε το Mia σε δράση στο NHS Grampian, όπου έδειξε όγκους που ήταν πρακτικά αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Όμως, ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Barbara ήταν μία από τις 11 ασθενείς των οποίων ο καρκίνος επισημάνθηκε μεν από το Mia, αλλά δεν είχε εντοπιστεί από τους ακτινολόγους του νοσοκομείου που εξέτασαν τη μαστογραφία της. Επειδή ο όγκος των 6 χιλιοστών της εντοπίστηκε τόσο νωρίς, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλά χρειάστηκε μόνο πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας.
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με όγκους που είναι μικρότεροι από 15 χιλιοστά, όταν εντοπίζονται εγκαίρως, έχουν ποσοστό επιβίωσης 90% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Χωρίς τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο καρκίνος της Barbara ενδεχομένως να μην είχε εντοπιστεί μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη μαστογραφία που θα γινόταν τρία χρόνια αργότερα. Η ίδια δεν είχε κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα.
Επειδή λειτουργούν ακαριαία, εργαλεία όπως το Mia έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα από τις 14 ημέρες στις τρεις, υποστηρίζει η εταιρεία προγραμματισμού του, η Kheiron Medical.
Καμία από τις περιπτώσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν αναλύθηκε μόνο από το Mia – σε όλες έγινε και ανθρώπινη εξέταση.
Από τις 10.889 γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή, μόνο 81 δεν ήθελαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσει τις μαστογραφίες τους, δήλωσε ο Dr Gerald Lip, κλινικός διευθυντής προληπτικού ελέγχου μαστού στη βορειοανατολική Σκωτία, ο οποίος και ηγήθηκε του project.
Πηγή: iatropedia