Αυστηρούς ελέγχους στις φαρμακαποθήκες ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή (16.12.2022) ειδικά κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού ζητήματος των ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά, εν μέσω έξαρσης ιώσεων.
Οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη “σαρώνουν” τη χώρα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές και τα μικρά παιδιά και την ίδια στιγμή, οι γονείς τους δυσκολεύονται να βρουν στα φαρμακεία ακόμη και το απλό Depon ή μια αντιβίωση, φάρμακα τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός για να ανακουφιστούν οι μικροί ασθενείς από τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ελλείψεις οφείλονται στην παγκόσμια μείωση των πρώτων υλών, αλλά και στον νόμιμο μηχανισμό (αλλά όχι και ηθικό) των παράλληλων εξαγωγών από την πλευρά των φαρμακαποθηκών, που πωλούν τα φτηνά ελληνικά φάρμακα στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία κ.α.) σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την εγχώρια αγορά φαρμάκου.
Έλεγχος στις φαρμακαποθήκες
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ζήτησε μέσω του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν σε ελλειπτικά φάρμακα (των οποίων η εξαγωγή έχει απαγορευθεί), ώστε να διατεθούν στην ελληνική αγορά χωρίς καθυστέρηση.
Απείλησε μάλιστα πως εάν δηλώσουν ψευδείς ποσότητες θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, αλλά και την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά τις επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους και σήμερα -ημέρα λήξης της προθεσμίας καταγραφής του υλικού τους- ο Οργανισμός βγάζει κλιμάκια για να πραγματοποιήσει ελέγχους.
“Θα ομαλοποιήσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες το απόγευμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Αναφερόμενος δε στα παιδιατρικά φάρμακα εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά αυξημένης ζήτησης και ταχύτητας τροφοδοσίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση, πολύ μεγάλη παντού. Και γιατί υπάρχει αυτή η ζήτηση; Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών. Δεδομένου ότι δύο χρόνια τώρα υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες, η γρίπη πια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Σ’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε”, τόνισε συγκεκριμένα.
Φαρμακοποιοί: Δεν υπάρχουν παιδικά εισπνεόμενα και Augmentine 457 ούτε δείγμα
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι -ιδιαίτερα στα παιδιατρικά φάρμακα- υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται.
“Δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Το αντίθετο. Είναι πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Λείπουν πάρα πολλά φάρμακα, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, όπως είναι η παρακεταμόλη (σ.σ. παιδικό σιρόπι Depon) και πολλές αντιβιώσεις και λόγω του ότι γίνονται παράλληλες εξαγωγές. Και τα δύο συμβαίνουν, αλλά όχι στα ίδια φάρμακα”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ο ίδιος διαφωνεί με την άποψη του υπουργού Υγείας, πως οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα οφείλονται σε “καθυστέρηση στην τροφοδοσία της αγοράς, λόγω αυξημένης ζήτησης”.
“Το Augmentin 457 mg/5 ml σιρόπι, σας λέω ένα παράδειγμα, δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε για δείγμα. Ο κόσμος ψάχνει να το βρει και δεν το βρίσκει. Όποιος μπορεί να το βρει, να μου το φέρει κι εμένα. Παιδικά εισπνεόμενα, δεν έχουμε ούτε για δείγμα. Να μου πουν που έχει, να πάω να τα πάρω εγώ. Εμείς είμαστε στον «πάγκο» και ξέρουμε τι γίνεται. Πηγαίνετε να ρωτήσετε στα φαρμακεία και ρωτήστε και στα νοσοκομεία. Να δούμε αν υπάρχουν ελλείψεις, ή όχι”, αναφέρει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής και τονίζει με έμφαση:
“Υπάρχει έλλειψη σε πρώτες ύλες παγκοσμίως και εξάγονται τα φάρμακα σωρηδόν στο εξωτερικό γι’ αυτό δεν υπάρχουν φάρμακα. Οι γονείς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν το φάρμακο που θέλουν για το παιδί τους και δεν το βρίσκουν”, λέει.
Από την άλλη εβδομάδα η χορήγηση του εμβολίου από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή
Στα φαρμακεία περνά από την ερχόμενη εβδομάδα και η δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση από γιατρό. Μια ρύθμιση που έρχεται μέσω του -υπό ψήφιση- νομοσχεδίου για την Ανακουφιστική Φροντίδα που κατατέθηκε την Πέμπτη το πρωί 15/12 στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 21 Δεκεμβρίου, ρυθμίζεται και το θέμα της αποζημίωσης των φαρμακοποιών για το εμβόλιο.
Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε τη διαδικασία:
«Κάποιος πάει στο φαρμακείο και δεν λέει απλώς «κάνε μου το εμβόλιο». Ο φαρμακοποιός βλέπει προηγουμένως εάν υπάρχουν οι ενδείξεις, που μια ένδειξη είναι αρκετά διευρυμένη. Επίσης, λέει αν είναι σε επαφή με άτομα που είναι ευάλωτα κι ο φαρμακοποιός βλέπει μέσα στο σύστημα εάν τυχόν έχει κάνει ήδη το εμβόλιο, γιατί πρέπει να έχουμε και αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες. Στη συνέχεια ο πολίτης κάνει το εμβόλιο, αυτό περνάει στο σύστημα. Και αποζημιώνεται ο φαρμακοποιός και δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης», σημειώνει.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Λουράντος, δήλωσε «προς το παρόν επιφυλακτικός», καθώς όπως λέει, θέλει να δει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.
“Πρέπει να δούμε τι προβλέπει. Δεν μπορώ να πω, με ποιο τρόπο θα γίνει. Θα δίνουν το ΑΜΚΑ τους οι πολίτες και θα μπαίνουμε εμείς σε πλατφόρμα να βλέπουμε αν το δικαιούνται; Γιατί θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι κάνουν τα εμβόλια, ποιοι δεν πρέπει να τα κάνουν και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις. Γιατί όταν πάει ένας να κάνει το εμβόλιο και έχει αναπνευστικό πρόβλημα, δεν πρέπει να το κάνει. Θέλω να δω πως θα εφαρμοστεί. Γιατί θα πάρουμε εμείς την ευθύνη. Κι αν πάθει κάτι ο πολίτης, τι γίνεται; Μπορεί να είναι θετικό το μέτρο, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αν δεν δω τις λεπτομέρειες”, λέει.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr