Επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου. Φάρμακα αποσύρονται από την ελληνική αγορά, ενώ άλλα εξάγονται στο εξωτερικό, με επιπτώσεις στους ασθενείς, προειδοποιούν οι Φαρμακοποιοί της Αττικής (ΦΣΑ).
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), «την ώρα που οι αρμόδιοι αδιαφορούν», οι προσπάθειες των ασθενών να προμηθευτούν τα φάρμακά τους είναι αγωνιώδεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα.
Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την Ελληνική αγορά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος.
Οι φαρμακοποιοί καλούν την πολιτεία να παρέμβει, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ο ΕΟΦ, «οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων και να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι, ότι η υγεία των πολιτών είναι υπεράνω πειραματισμών και κερδών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αποσύρεται κι άλλο φάρμακο λόγω χαμηλής τιμής
Νωρίτερα να σημειωθεί πως εξέδωσε ανακοίνωση και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος επισήμανε το πρόβλημα των ελλείψεων με αφορμή την απόσυρση φθηνών φαρμάκων από την αγορά.
«Παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος πρόσθεσε πως το φαινόμενο αυτό, αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως, παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.
Είναι βέβαιο, λένε οι φαρμακοποιοί, πως όταν αποσυρθούν τα φθηνά φάρμακα, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής.
«Με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη», σημειώνει ο ΠΦΣ.
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη