Site icon NewsIT
11:08 | 10.04.13

Φάρμακο κατά της καρδιακής αρρυθμίας ύποπτο πως προκαλεί καρκίνο!

Φάρμακο κατά της καρδιακής αρρυθμίας ύποπτο πως προκαλεί καρκίνο!
Newsit Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως μετά τη δημοσίευση έρευνας σύμφωνα με την οποία φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά της καρδιακής αρρυθμίας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Πρόκειται για την αμιωδαρόνη, που κατηγορείται πως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως μεταξύ των ανδρών καθώς και σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγούνται μεγάλες δόσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Cancer.

Δεδομένου ότι το φάρμακο αυτό διαλύεται μέσα τα λίπη του οργανισμού και αποβάλλεται από τον οργανισμό με πολύ βραδύ ρυθμό, μεγάλες ποσότητες μπορεί να συσσωρεύονται μέσα στους ιστούς έπειτα από μακρά χρήση, εξηγούν οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν.

Μικρές μελέτες είχαν ήδη δείξει πως η αμιωδαρόνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, αλλά καμιά εκτεταμένη έρευνα δεν είχε ασχοληθεί ως τώρα με το θέμα.

Οι συντάκτες της μελέτης, μεταξύ των οποίων ο δρ. Βίνσεντ Γι-Φονγκ Σου, εξέτασαν 6.418 ασθενείς που λάμβαναν αμιωδαρόνη και τους οποίους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για δυόμισι χρόνια.
Συνολικά 280 από τους ασθενείς αυτούς εμφάνισαν καρκίνο.

Σ’ αυτούς που λάμβαναν καθημερινές ισχυρές δόσεις αυτού του φαρμάκου, ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.

Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και ενδεχόμενες ασθένειες, οι ασθενείς που έπαιρναν ισχυρές δόσεις αμιωδαρόνης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο απ’ ό,τι αυτοί στους οποίους χορηγούνταν μικρές δόσεις.

“Συνιστούμε να αναφέρονται συστηματικά τα κρούσματα καρκίνου στους ασθενείς στις μελλοντικές κλινικές μελέτες με την αμιωδαρόνη και θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες παρατήρησης”, υπογράμμισε ο δρ. Σου.
Η αμιωδαρόνη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Nexteron από την Baxter Healthcare Corporation.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ WWW.IATROPEDIA.GR

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version