Site icon NewsIT

«Φρένο» στην μετάλλαξη Όμικρον με τρίτη δόση, rapid test και μάσκα προτείνουν οι επιστήμονες

21.12.2021 | 07:11
Κορονοϊός - Νίκος Τζανάκης: Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο για την πανδημία

Η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα -παρά τα μόλις 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα- θεωρείται δεδομένη από τους επιστήμονες. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα Τρίτη (21/12), αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” σε νέα μέτρα για να περάσουμε με ασφάλεια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

H τρίτη δόση εμβολίου, τα rapid test και η χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας για να πολεμήσουμε την νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει δυναμική να μετατραπεί σε “πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων”, όπως επισήμανε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Όμικρον εμφανίζει δύναμη διασποράς πολλαπλάσια από την παραλλαγή Δέλτα.

Συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία καταλαμβάνει πλέον το 40% των νέων λοιμώξεων, διπλασιάζει τη “δύναμή” της ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ αντίστοιχα η Δέλτα, κάθε 15 ημέρες.

Ταυτόχρονα κανένας δεν είναι ασφαλής, καθώς υπάρχουν επαναλοιμώξεις σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν νοσήσει, σύμφωνα με τον Καθηγητή: «Από το 1% με τη Δέλτα η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή», είπε ο Καθηγητής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι δείκτες που θα σημάνουν συναγερμό

Με τα εργαλεία της επιστήμης οι επιδημιολόγοι, που συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα όπως και σήμερα το πρωί, παρακολουθούν τον χάρτη της διασποράς της επιδημίας. Μια πιθανή απότομη αύξηση στα κρούσματα σε περιοχές που σημειώνεται σήμερα σταθερότητα ή πτώση, θα σημάνει αυτόματα “κόκκινο συναγερμό” για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η επιδημιολογική επιτήρηση και το testing θα επιβραδύνουν την επεκτατική διάθεση του ιού, ο οποίος υπάρχει φόβος ότι θα ευνοηθεί σημαντικά από τη συγκυρία των εορτών που έρχονται, με τον συγχρωτισμό, την κόπωση του πληθυσμού, αλλά και τον εφησυχασμό που υπάρχει ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

Έτσι δεν αποκλείεται επιστήμονες και κυβέρνηση να αποφασίσουν το υποχρεωτικό rapid test για όλους τους πολίτες -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να γίνουν ισχυρές συστάσεις και για rapid και self test πριν από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτια.

“Ποιος είναι ο στόχος; Να καθυστερήσουμε την Όμικρον και να προλάβουμε να εμβολιαστούμε. Πώς γίνεται αυτό; Με ιχνηλάτηση σε περιοχές που βλέπουμε αυξημένα νούμερα κρουσμάτων, ενώ γνωρίζουμε ήδη πως η τρίτη δόση επαναφέρει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχεδόν στα επίπεδα που είχαμε και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα”, επισήμανε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης.

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά της Όμικρον, ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταξύ των μέτρων, δεν αποκλείεται μάλιστα να αποφασιστεί διαγνωστικός έλεγχος σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνα, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τσιόδρας: Σοβαρή πιθανότητα για αύξηση νοσηλειών, νόσου και θανάτου

Η εικόνα της πανδημίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, παραμένει σταθερή σε υψηλούς αριθμούς, όμως, χωρίς αυξητικές τάσεις στους “σκληρούς δείκτες” διασωληνωμένων και θανάτων και με μείωση να παρατηρείται ταυτόχρονα στις ημερήσιες μολύνσεις.

Αν και μοιάζει καλύτερη από άλλες χώρες, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το ποια εικόνα βλέπουν ακριβώς, καθώς δεν αποκλείεται ο κίνδυνος “να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον, μέσα σε ένα τωρινό κύμα της παραλλαγής Δέλτα”, σημείωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

“Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα της παραλλαγής Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς”, τόνισε συγκεκριμένα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κατεύθυνση να κερδηθεί χρόνος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού με τρίτη δόση, κάτι που σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου –ομιλήτρια στην ίδια εκδήλωση- προστατεύει από την βαριά νόσηση όσον αφορά την Όμικρον.

Ο εμβολιασμός της αναμνηστικής δόσης προχωράει ικανοποιητικά στη χώρα μας, όπως είπε η ίδια, καθώς ο 1 στους 2 από όσους πρέπει με βάση τις συστάσεις να εμβολιαστούν, το έχουν ήδη πράξει.

Ανησυχεί η κατάσταση στην Ευρώπη

Με αγωνία αναμένουν ωστόσο οι ειδικοί, τις μελέτες που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες, για το εάν ο νέος ιός εκφράζεται με πιο βαριά συμπτώματα. Αυτό θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της επιδημίας, καθώς η βαρύτερη νόσος σχετίζεται ευθέως με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου.

Σύσσωμοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία, τόνισαν την τεράστια σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, των rapid test και της χρήσης της μάσκας η οποία «έχει τεράστιο χρησιμότητα ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους» και τον καλό αερισμό των χώρων.

«Αυτά είναι μέτρα που δεν μας τα επιβάλλουν. Τα τηρούμε μόνοι μας και είναι αυτονόητα με τη γνώση που έχουμε. Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα συζητήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, καθώς δείχνει την ταχεία διασπορά μίας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν αποκλείει την περίπτωση αποφάσεων για αυστηρότερα μέτρα πέραν της αύξησης των τεστ στις γιορτές. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να χρειαστούν από τον Ιανουάριο και μετά, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το τι θα συμβεί μέσα στις γιορτές.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version