3 βασικοί λόγοι που πρέπει να γνωρίζουμε και τι να κάνουμε για να προλαμβάνουμε τέτοια ζητήματα
Ιδιαίτερα συχνές στην παιδική ηλικία είναι οι ωτίτιδες, οι φλεγμονές δηλαδή στο αυτί που συνοδεύονται συχνά από πόνο ή πυρετό, ευαισθησία και ρινική συμφόρηση ή καταρροή.
Η συνήθης θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει αντιβίωση, που για τα περισσότερα παιδιά είναι η αναπόφευκτη λύση, αφού πολλά από αυτά φθάνουν να λαμβάνουν αντιβιοτική αγωγή πάνω από 5 φορές το χρόνο για τέτοιου είδους προβλήματα.
Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση ή την εξέλιξη σε φλεγμονή στο αυτί και τελικά σε ωτίτιδα;
- Ανατομία του αυτιού
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα σωληνάκι που συνδέει το μέσο αυτί, με τη μύτη και το φάρυγγα. Στα παιδιά το σωληνάκι αυτό έχει οριζόντια θέση, είναι στενότερο και πιο κοντό σε σχέση με των ενηλίκων. Αυτό δυσκολεύει τη σωστή αποστράγγιση των υγρών από το μέσο αυτί αφού τόσο οι ρινικές εκκρίσεις όσο και η σίτιση σε οριζόντια θέση (λήψη γάλακτος σε οριζόντια θέση), συχνά οδηγούνται σε αυτό, αυξάνοντας τις πιθανότητες φλεγμονής.
- Ανεπαρκής ανάπτυξη Ανοσοποιητικού Συστήματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς. Συχνά οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού φράσσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα, οδηγώντας σε ωτίτιδες.
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Τα παιδιά συνήθως βρίσκονται σε περιβάλλοντα που κυκλοφορούν ιογενείς λοιμώξεις (όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία).
Επίσης η έκθεση σε αλλεργιογόνα (τροφικά ή αναπνευστικά) ή και ερεθιστικές ουσίες (παθητικό κάπνισμα) είναι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των εκκρίσεων αλλά και οίδημα της ευσταχιανής σάλπιγγας που φράζει και φυλακίζει τις εκκρίσεις στο μέσο αυτί.
Πρόληψη ωτίτιδας στα παιδιά
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού
-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για ενίσχυση της άμυνας.
-θηλάστε το παιδί σας- αν είναι εφικτό – τους πρώτους 6 μήνες ζωής του προκειμένου να του προσφέρετε αντισώματα μέσω του μητρικού γάλακτος
– Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί, ο καλός ύπνος βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού
- Πρόληψη λοιμώξεων
-Καλή υγιεινή των χεριών
-Εμβολιασμός (στα συνιστώμενα κυρίως εμβόλια πνευμονιόκοκκου και γρίππης)
- Καθαρισμός της μύτης
Μάθετε το παιδί να κάνει καθημερινά ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, για να διατηρεί τη μύτη καθαρή
- Σωστή θέση σίτισης
Κρατήστε το βρέφος σε όρθια θέση κατά το θηλασμό ή τη χρήση μπιμπερό για να μη μεταφερθούν τα υγρά στο μέσο αυτί
- Αποφυγή Συνωστισμού
Περιορισμός της έκθεσης των παιδιών σε κλειστούς χώρους, ειδικά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων
* Η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
Ιατρείο: Μεσογείων 5, Αγία Βαρβάρα
Τηλέφωνο: 2130485366