Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

Γιατί το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία – Καθηγητής του ΕΚΠΑ προειδοποιεί ακόμη και για μελλοντικά προβλήματα

Γιατί το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία – Καθηγητής του ΕΚΠΑ προειδοποιεί ακόμη και για μελλοντικά προβλήματα

Ακόμη και μελλοντικά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει το κολύμπι στον Σηκουάνα προειδοποιεί καθηγητής του ΕΚΠΑ στον απόηχο του σάλου που έχει ξεσπάσει με τους αθλητές που βούτηξαν στα νερά του, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και τώρα νοσηλεύονται με σοβαρές λοιμώξεις.

Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, μίλησε στο ertnews την Τρίτη (06.08.24) κι εξήγησε γιατί το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο ίδιος κάνει λόγο για βακτήρια και τοξικές ουσίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργίες μέχρι και σε μετέπειτα προβλήματα υγείας.

«Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και εκατό χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον» και παρά τις διάφορες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς με αποστραγγιστικά κυρίως έργα και υδατοδεξαμενές, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο ίδιος.

 

Και συνέχισε: «Ο Σηκουάνας είναι ένα ποτάμι με συνεχή ροή και ακόμα και μία βροχόπτωση μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν… Έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως κάθε ποτάμι σε μία μεγάλη πόλη που φέρει και βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο ή διάφορους ιούς, παράσιτα, αλλά και από τις περιοχές που αποστραγγίζει φέρνει εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά, καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, η υγεία όσων κολυμπάνε στον Σηκουάνα, δεν διασφαλίζεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περιεκτικότητα του νερού σε αποικίες κολοβακτηριδίων και ιών.

«Υπάρχουν μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες και παραπροϊόντα από τις περιοχές που αποστραγγίζει το ποτάμι, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για δερματικές αντιδράσεις, για αλλεργίες», δήλωσε, προειδοποιώντας μάλιστα για προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά εξαιτίας της κολύμβησης σε τοξικά νερά.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις