Οι γλυκαντικές ουσίες με χαμηλή ή μηδενική θερμιδική αξία, δε μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην αγορά τροφίμων κυκλοφορούν πλήθος γλυκαντικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία σε πάρα πολλά τρόφιμα, δίνοντας λύσεις σε άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν τη ζάχαρη για λόγους υγείας.
Η μόνη γλυκαντική ουσία 100% φυσικής προέλευσης είναι το εκχύλισμα από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης), που αποτελεί το κύριο συστατικό των επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Το γλυκαντικό από το φυτό stevia είναι αναγνωρισμένο από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και είναι απολύτως ασφαλές.
Η stevia είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στην Νότια Αμερική και χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ικανότητες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το φυτό stevia ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, στην οποία ανήκουν κοινά φυτά όπως η μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα και τα ηλιοτρόπια. Το εκχύλισμα από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε πάρα πολλές κατηγορίες τροφίμων σε όλων τον κόσμο. Έχει φυσική γλυκιά γεύση και κατά μέσο όρο η γλυκύτητα των γλυκοζιτών της στεβιόλης είναι 250-300 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ζάχαρης (σουκρόζης). Το γλυκαντικό από το φυτό stevia δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχει θερμίδες. Επίσης, διατηρεί τις ιδιότητες του στο ψήσιμο και το βράσιμο. Τέλος οι γλυκοζίτες στεβιόλης παρουσιάζουν πλήθος ευεργετικών βιολογικών ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό και προτείνεται στα διαιτολόγια ελέγχου σακχάρου.