Δευτέρα, 5 Αυγ.
32oC Αθήνα

Η Neuralink του Έλον Μασκ εμφύτευσε τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή  

Η Neuralink του Έλον Μασκ εμφύτευσε τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή  
Φωτογραφία: Reuters

Δεύτερος ασθενής με παράλυση δέχτηκε με επιτυχία την εμφύτευση μικροτσίπ εγκεφάλου που έχει αναπτύξει, η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ.

Το μικροτσίπ του Έλον Μασκ φιλοδοξεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές μόνο με τη δύναμη της σκέψης.

Η εταιρεία εμφυτεύει το τσιπ σε ασθενείς με τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό. Ο πρώτος ασθενής κατόρθωσε να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να σερφάρει στο Ίντερνετ. Μπόρεσε επίσης να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετακινήσει έναν κέρσορα στο λάπτοπ του.

Την ανακοίνωση για τη δεύτερη μεταμόσχευση έκανε ο ίδιος ο κ. Μασκ, σε μακροσκελές podcast που ανήρτησε. Ο επιχειρηματίας δεν παρείχε ιδιαίτερες πληροφορίες για τον δεύτερο ασθενή. Περιορίσθηκε να αναφέρει πως έχει παρόμοιο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη με τον πρώτο, ο οποίος είχε μείνει τετραπληγικός μετά από βουτιά σε ρηχά νερά.

Ο κ. Μασκ είπε ακόμα ότι λειτουργούν τα 400 από τα ηλεκτρόδια του τσιπ που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών. Η Neuralink αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τσιπ χρησιμοποιεί 1.024 ηλεκτρόδια.

Δεν έγινε γνωστό πότε έγινε η τοποθέτηση του μικροτσίπ. Ωστόσο ο κ. Μασκ  πρόσθεσε πως η Neuralink ευελπιστεί να το εμφυτεύσει στον εγκέφαλο ακόμα οκτώ ασθενών έως το τέλος του 2024.

Αυξημένη ανεξαρτησία

Στο podcast μίλησε και ο Noland Arbaugh, ο πρώτος ασθενής στον οποίο είχε γίνει η εμφύτευση. Η επέμβαση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως είπε ο 29χρονος, στην αρχή αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, επειδή μετακινήθηκε το 85% των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του. Η μετακίνηση είχε ως συνέπεια ραγδαία μείωση στη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, χάρη στην οποία μετατρέπονται οι σκέψεις σε πράξεις.

Η Neuralink αντιμετώπισε το πρόβλημα βελτιώνοντας τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει πιο ευαίσθητος. Πλέον, ο νεαρός ασθενής βλέπει αυτοστιγμής στην οθόνη του υπολογιστή ό,τι σκεφτεί.

Ο Noland Arbaugh είπε ότι το εμφύτευμα του έχει προσδώσει κάποια ανεξαρτησία. Έχει επίσης μειωθεί η αδιάκοπη εξάρτησή του από τους φροντιστές του.

Πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις