Υγεία

Η αξία της προεγχειρητικής διάγνωσης στον καρκίνο του μαστού

Γράφει ο Γροσομανίδης Δημήτριος, Χειρουργός Μαστού Διευθυντής Δ’ Κλινικής Μαστού ΜΗΤΕΡΑ.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο τακτικός έλεγχος αποτελεί το βασικό μέσο πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.  

Ο γυναικείος πληθυσμός έχει πλέον εξοικειωθεί με την αναγκαιότητα της παρακολούθησης των μαστών μέσω της κλινικής εξέτασης και του απεικονιστικού ελέγχου με μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Οι παραπάνω συνθήκες ωστόσο μπορούν να θέσουν μόνο την υποψία.

Η ασφαλής διάγνωση τίθεται με την ιστολογική ταυτοποίηση, δηλαδή τη λήψη υλικού από την περιοχή ενδιαφέροντος και την ανάλυση του στο εργαστήριο. Αυτό άλλωστε ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.  

Αν και στη χώρα μας, οι γυναίκες αντιλαμβάνονται πλέον την αξία του προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία ή υπερηχογράφημα, εντούτοις, ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία το ενδεχόμενο ο γιατρός τους να συστήσει τη δειγματοληψία ιστού για την τεκμηρίωση της διάγνωσης.  

Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η παρακέντηση ενός ευρήματος μπορεί να το “ξυπνήσει”, να προκαλέσει διασπορά κυττάρων και να χειροτερέψει την κατάσταση τους. Αυτή η δοξασία αποτελεί ξεκάθαρα έναν μύθο!

Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή διαδικασία που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μέθοδος να γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς με εμπειρία σε σωστά οργανωμένες δομές.  

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλά δεδομένου ότι για να καθορίσουμε το σωστό θεραπευτικό πλάνο είναι απαραίτητη και αναγκαία η λεπτομερής γνώση των ιστολογικών χαρακτηριστικών της όποιας βλάβης.  

Παλαιότερα οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και ταχεία βιοψία προκειμένου να αποκτηθούν οι πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες. Σήμερα η διαδικασία αυτή γίνεται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Διαρκεί ελάχιστα λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη. Με τοπική αναισθησία και την χρήση μιας ειδικής κόπτουσας βελόνης, υπό απεικονιστική καθοδήγηση, μπορούμε στοχευμένα και με ακρίβεια να λάβουμε το απαραίτητο δείγμα ιστού. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα.

Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο καθημερινό της πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η μόνη επιπλοκή, που σπάνια προκύπτει, μπορεί να είναι ένα μικρό τοπικό αιμάτωμα που υποχωρεί αυτόματα σε λίγες ημέρες. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής διάγνωσης είναι στη διάθεσή μας εντός 2 ημερών. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα άμεσα να προχωρήσουμε στο θεραπευτικό σχεδιασμό.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών για τις οποίες προσδοκούμε μεγαλύτερο όφελος, εάν πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιηθεί φαρμακευτική θεραπεία. Μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε συγκεκριμένους υποτύπους του καρκίνου του μαστού, με την χορήγηση προεγχειρητικής θεραπείας επιτυγχάνουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να γνωρίζουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά της νόσου, ώστε να χορηγήσουμε εξειδικευμένα φάρμακα. Αυτό επιτυγχάνεται απλά και γρήγορα με τη διενέργεια διαδερμικής βιοψίας.

Με την μέθοδο αυτή έχουμε επιτύχει την μείωση των άσκοπων διαγνωστικών χειρουργικών επεμβάσεων και τη μείωση του κόστους, ενώ παράλληλα έχουμε γλιτώσει τις ασθενείς από ταλαιπωρία, αγωνία, πόνο και ουλές.

Στη σύγχρονη εποχή, η εξέλιξη της επιστήμης της ιατρικής επιβάλει καμία γυναίκα να μην οδηγείται χωρίς διάγνωση στο χειρουργείο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς. Η αντιμετώπιση της κάθε ασθενούς σήμερα οφείλει να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την δειγματοληψία ιστού και την τεκμηριωμένη ιστολογική διάγνωση πριν την έναρξη της όποιας θεραπείας.

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού και μια υπενθύμιση πως η πρόληψη και ο έγκαιρος έλεγχος σώζουν ζωές. Το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ, με την νέα τους καμπάνια προσπαθούν να θυμίσουν σε κάθε γυναίκα πόσο σημαντικός είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού στην πρόληψη της νόσου, θέτοντας το απλό ερώτημα: «Ψάχτηκες;». Ας κάνουμε λοιπόν την πρόληψη σύμμαχό μας!

Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα