Site icon NewsIT

Η απλή κίνηση με τα χέρια που ίσως αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας

14.09.2024 | 08:01
Η απλή κίνηση με τα χέρια που ίσως αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας

Mixed age group of fitness women, exercising together in a sports hall.

Η ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, δηλαδή, την μακροζωία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μια τεχνική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια ηλικιωμένοι από την Κίνα, στην οποία μπορεί να βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας.

Η τεχνική είναι, επί της ουσίας, μια παραδοσιακή κινεζική άσκηση που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ταλάντωση των χεριών, η οποία συνοδεύεται από ελαφριά καθίσματα.

Ο λόγος για το Shuai Shou Gong που προσφέρει ευλυγισία και συνολική ευεξία.

Τα οφέλη της αρχαίας κινεζικής τεχνικής αποτυπώθηκαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One, όπου συμμετείχαν 56 γυναίκες ηλικίας από 60 και 80 ετών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα έκανε τις ασκήσεις της κινεζικής τεχνικής για 40λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, επί δύο μήνες, ενώ η δεύτερη ομάδα συνέχισε κανονικά την καθημερινή ρουτίνα της.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα ξεκίνησε να περπατά πιο γρήγορα, είχε καλύτερη στάση του σώματος και μεγαλύτερη ευλυγισία, ενώ μπορούσε να ανταπεξέλθει πιο εύκολα στις δραστηριότητες και τις καθημερινές εργασίες της, όπως το μαγείρεμα και το ντύσιμο. Στον αντίποδα, στην δεύτερη ομάδα δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση, ενώ στην πραγματικότητα, επιδεινώθηκε η βάδιση τους.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να μάθουν εύκολα αυτή την ήπια και ρυθμική ακολουθία κινήσεων του Shuai Shou Gong, ώστε να βελτιώσουν την συνολική υγεία και ευεξία τους» σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Neil Roberts από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πώς θα κάνετε την άσκηση

Η ρουτίνα της άσκησης αποτελείται από πέντε διαδοχικές κινήσεις των χεριών. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σταθείτε σε όρθια θέση. Στην συνέχεια, κουνήστε τα χέρια σας πίσω και έπειτα προς τα εμπρός στο ύψος των ώμων για τέσσερις φορές, σαν μια αρμονική ταλάντωση.

Στην πέμπτη ταλάντωση, λυγίστε τα γόνατα δύο φορές, μία φορά όταν φέρνετε τα χέρια σας προς τα πίσω και άλλη μία όταν τα φέρνετε προς τα εμπρός.

Η κάμψη των γονάτων ενδυναμώνει τους τετρακέφαλους μηριαίους μύες, ενώ η ρυθμική κίνηση των χεριών γυμνάζει τους μύες γύρω από τον αυχένα και τον ώμο 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version