Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο κατέληξε στο συμπέρασμα πως ακόμα και οι εικοσάρηδες πρέπει να μετρούν τη χοληστερίνη τους. Οι ειδικοί εξηγούν πως η υψηλή χοληστερίνη αρχίζει τον σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες, δημιουργώντας αργότερα αρτηριοσκλήρυνση και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine» τέθηκαν υπό παρακολούθηση, για 20 χρόνια, 3.200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών. «Συνήθως δεν ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η καρδιά μας μέχρι κάποιος να φτάσει στη μέση ηλικία, επειδή είναι σπάνιο να πάθει κανείς έμφραγμα όταν είναι νέος», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Πλέτσερ. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «η νεανική ηλικία όμως έχει επίσης σημασία. Τη ζημιά που κάνει κανείς τότε στις στεφανιαίες αρτηρίες του, θα τη βρει μπροστά του αργότερα». Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) σε σχετικά μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα με τη συγκέντρωση της χοληστερίνης που θα έχουν αργότερα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νέοι δεν είναι ανάγκη να παίρνουν φάρμακα για να ρίξουν το επίπεδο της χοληστερίνης τους, όμως πρέπει να ασκούνται σωματικά και να προσέχουν περισσότερο τι τρώνε. «Η δίαιτα και η άσκηση μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές για τους νέους σε σχέση με τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη», δήλωσε ο Πλέτσερ.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πάντως, συνιστά σε αυτούς άνω των 20 ετών να κάνουν εξέταση αίματος κάθε πέντε χρόνια για να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά οι επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο στο να κατανοήσουν για ποιον λόγο μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ισχυρή προδιάθεση για καρδιοπάθεια, ενώ άλλοι τρώνε μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών χωρίς να να κινδυνεύουν. Ο έλεγχος ανθρώπινου γονιδιώματος (DΝΑ) από μια μεγάλη διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία ανακάλυψε 95 γονίδια τα οποία επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.
Η ανακάλυψη ρίχνει φως στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, την κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Η ανακάλυψη αναδεικνύει τη σημασία των γονιδίων και εξηγεί γιατί η ρύθμιση του επιπέδου της χοληστερίνης είναι ακόμα πιο πολύπλοκη υπόθεση από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα. Η διεθνής μελέτη, που παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση« Νature» και σύμφωνα με αυτήν ένας στους πέντε ανθρώπους έχει γενετική προδιάθεση για χαμηλή «κακή» χοληστερίνη, με συνέπεια να έχει 40% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα σε σχέση με τον μέσο όρο.
Από το περιοδικό “Υγεία”