Υγεία

Η Κατερίνα Καινούργιου σε μια εξομολόγηση καρδιάς για την κατάψυξη ωαρίων – «Ήταν μια διαδικασία επίπονη»

Για την απόφασή της να προχωρήσει στην κατάψυξη ωαρίων μίλησε η Κατερίνα Καινούργιο σε ιατρικό συνέδρειο.

Η Κατερίνα Καινούργιου παροτρύνει τις γυναίκες να καταψύξουν εγκαίρως τα ωάριά τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης στο μέλλον.
Η γνωστή παρουσιάστρια, είναι γνωστό ότι δεν μασάει τα λόγια της. Γι’ αυτό και μίλησε «έξω από τα δόντια» για την απόφασή της να καταψύξει γενετικό υλικό με σκοπό την μελλοντική αξιοποίησή του, ώστε να καταφέρει κι αυτή «όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο», όπως χαρακτηριστικά είπε, να γίνει μητέρα.

«Θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι ήταν μια διαδικασία επίπονη. Όχι σωματικά, γιατί φυσικά είναι κάποιες ορμόνες που θα πάρετε με ενεσούλες. Αλλά ήταν επώδυνη ψυχολογικά. Ο,τι και να’ ναι είναι ορμόνες στον οργανισμό μας. Παρ’ όλα αυτά έχω κάνει ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου. Έχω καταφέρει και έχω καταψύξει με δυσκολία -γιατί πάλι ήμουν μεγάλη- κάποια ωάρια. Αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι το εξής: Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης η κατάψυξη ωαρίων και η ΑΜΗ γίνεται από τα 18 χρόνια», ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου.

Μιλώντας το Σάββατο (15.06.2024) στην Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη – Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», που έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το ΕΚΑΠΤΥ, η γνωστή παρουσιάστρια μοιράστηκε την εμπειρία της, καθώς -όπως είπε η ίδια- την έπεισε ο γιατρός της να παροτρύνει κι άλλες γυναίκες να τολμήσουν την κατάψυξη ωαρίων, ώστε η φυσιολογική γήρανση των ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου, να μην την αποκλείσει από το δικαίωμα της μητρότητας:

«Με έπεισε ο γιατρός μου ο Κωνσταντίνος Πάντος να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό. Επειδή έχω μεγάλη επιρροή λόγω της δουλειάς μου στις γυναίκες για να καταλάβουν και οι κοπέλες πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό και το έκανα και το μοιράστηκα με το κοινό», ανέφερε προσθέτοντας ότι η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού θα πρέπει να επιχορηγθεί από το κράτος:

«Η κατάψυξη ωαρίων είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να επιχορηγηθεί από το κράτος. Ακόμη και στην κρυοσυντήρηση», σημείωσε η ίδια.

Η γνωστή Ποινικολόγος Ιωάννα Παναγοπούλου, καταθέτοντας κι αυτή την προσωπική της μαρτυρία, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα να τις δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να το επιτύχει.

Υπογεννητικότητα: Μια σύγχρονη απειλή

Στο μήνυμά τους, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η υπογεννητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των ομιλιών καθώς πρόκειται για μια «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα στρατηγική αντιμετώπισης και να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει μετατεθεί στο μέλλον αγνοώντας, πολλές φορές, τους φυσικούς φραγμούς που θέτει η φύση.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής έκανε μια πρόταση βρίσκοντας αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Επίσης επέφερε και μείωση 9,3 εκ. € στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος δεσμεύεται «για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

Nα αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στην Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα τόνισε «Το ωοθηκικό απόθεμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος.

Πολλά ζευγάρια, όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Ψυχίατρος – Σεξολόγος Θάνος Ασκητής, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα