Site icon NewsIT
08:00 | 24.02.23

Η μείωση των θερμίδων “φρενάρει” το ρυθμό που γερνάμε

Η μείωση των θερμίδων “φρενάρει” το ρυθμό που γερνάμε

Healthy food for heart care: overhead view of healthy food rich in Omega-3 and antioxidants and a blood pressure monitor, tape measure and stethoscope shot on wooden table. The composition includes a salmon fillet, sardines, avocado, extra virgin olive oil, brown lentils, celery, artichoke blueberries, celery, carrots, brown lentils, asparagus, artichoke, broccoli, flax seeds, chia seeds and some nuts like almonds, pistachio and pecan. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Newsit Newsroom

Μελέτη έδειξε ότι αν μειωθούν αρκετά οι θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σχεδόν όπως όταν κόβουμε το κάπνισμα!

Η μείωση των θερμίδων ίσως είναι η καλύτερη λύση για να μειωθεί ο ρυθμός γήρανσης του οργανισμού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία, για πρώτη φορά, έγινε σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόβλημα βάρος και ήταν απόλυτα υγιείς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 220 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 26 έως 45 ετών. Κανένας τους δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τη μία ζήτησαν να μειώσει τις ημερήσιες θερμίδες της κατά 25% για δύο χρόνια. Από την άλλη να συνεχίσει την συνηθισμένη της διατροφή.

Η μείωση των θερμίδων της πρώτης ομάδας έγινε με τρόπο που δεν τους στερούσε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος και DNA, 12 και 24 μήνες μετά την έναρξη της μελέτης. Στόχος ήταν να εξακριβώσουν εάν η μείωση των θερμίδων επηρέαζε τον ρυθμό γήρανσης, με βάση ορισμένους δείκτες του DNA.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές άρχισαν τη νέα διατροφή τρώγοντας επί 27 ημέρες μικρότερες μερίδες φαγητού, τις οποίες τους παρείχαν οι ερευνητές. Ύστερα συνέχισαν μόνοι τους τη διατροφή τους.

Η απώλεια βάρους στην ομάδα της μείωσης των θερμίδων ήταν 15% του αρχικού, κατά μέσο όρο. Ωστόσο δεν κατόρθωσαν όλοι οι συμμετέχοντες να επιτύχουν τη μείωση των θερμίδων τους κατά 25%.

Οι αναλύσεις όλης της ομάδας, όμως, έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός γήρανσης του οργανισμού τους κατά 2-3%. Το μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν οι εθελοντές που μείωσαν τις θερμίδες τους κατά περισσότερο από 10%.

Η επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% σημαίνει 10-15% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες. Το όφελος αυτό αποκομίζουν και οι καπνιστές, όταν κόβουν οριστικά το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.

«Η μείωση των θερμίδων πιθανώς δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ωστόσο τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, διότι δείχνουν ότι είναι εφικτή η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Calen Ryan, από το Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους, για να εξακριβώσουν εάν οι εθελοντές θα ζήσουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια, όπως υποδηλώνουν οι αναλύσεις τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version