Την προσοχή όλων ζητούν οι επιστήμονες καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται, ωστόσο αυτή ενδεχομένως να είναι και…. το τέλος της πανδημίας όπως την ξέρουμε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε πως Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.
«Η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους» είπε.
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στην μελέτη επιστημόνων από τη Νότια Αφρική που δείχνει πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.
Άρα, όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.
Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.
Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:
«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.»
Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
«Προγραμματίστε ελεύθερα για του χρόνου»
Από τη μεριά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως μπορούμε να προγραμματίσουμε ελεύθερα για του χρόνου.
Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνέστησε εμβολιασμό, μάσκα, rapid test, οικογενειακούς εορτασμούς μόνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για ασφαλείς γιορτές.
Ερωτηθείς για τις διαφορές του κοινού κρυολογήματος και των συμπτωμάτων της Όμικρον, ο γιατρός είπε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι από τα δύο είναι.
«Για να είμαστε ασφαλείς το κρυολόγημα θα πρέπει να μας κρατάει σε απομόνωση για 4 ημέρες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τεστ», τόνισε.