Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Η νέα «μόδα» στο αδυνάτισμα είναι το oatzempic: Δεν είναι φάρμακο και γίνεται viral στο ΤικΤοκ

Η νέα «μόδα» στο αδυνάτισμα είναι το oatzempic: Δεν είναι φάρμακο και γίνεται viral στο ΤικΤοκ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το oatzempic πήρε το όνομά του από το Ozempic, το φάρμακο για τους διαβητικούς που άρχισαν να λαμβάνουν χιλιάδες άνθρωποι για να αδυνατίσουν. Όμως σε αντίθεση με το Ozempic, το oatzempic δεν είναι φάρμακο αλλά… ρόφημα με βάση τη βρώμη (oat) που είναι αρκετά αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους. Αυτό τουλάχιστον περιγράφεται στο TikTok

Το oatzempic -που δεν είναι φάρμακο όπως το Ozempic- είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από μισό φλιτζάνι βρώμη, ένα φλιτζάνι νερό, χυμό από λάιμ (μοσχολέμονο) και λίγη κανέλα. Οι επινοητές του υποστηρίζουν ότι επιφέρει απώλεια βάρους έως 20 κιλών σε χρονικό διάστημα δύο μηνών! Οι ειδικοί, όμως, συνιστούν να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί με ό,τι υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους κι ας γίνεται viral στο TikTok.

«Τα ροφήματα με βρώμη δεν είναι το ίδιο με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα», είπε στο CBS News η διαιτολόγος Lisa Valente. «Μοιάζει με μια επικίνδυνη τάση της μόδας, που προωθεί την διαταραγμένη διατροφή. Δεν είναι διατροφικά ισορροπημένο ούτε έχει επιστημονική βάση».

«Όπως έχουμε δει κατά το παρελθόν, αυτού του είδους οι ακραίες διατροφικές επιλογές μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσουν κάποια απώλεια βάρους. Δεν είναι όμως οι πιο υγιείς επιλογές ούτε έχουν διάρκεια στα αποτελέσματά τους», συνηγόρησε η διαιτολόγος Maggie Evans.

Όπως εξηγεί η κυρία Valente, η γρήγορη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν κάποιος μειώνει ραγδαία τις θερμίδες που καταναλώνει. Το oatzempic περιέχει λίγες θερμίδες. Αν λοιπόν κάποιος το καταναλώνει στη θέση ενός γεύματος, προφανώς και θα χάσει βάρος. Εν τούτοις δεν σημαίνει πως θα χάσει βάρος με ασφαλή τρόπο.

Το TikTok, όμως, περί άλλα τυρβάζει. Και συνιστά το «Oatzempic challenge», κατά το οποίο καταναλώνει κανείς καθημερινά επί 30 ημέρες το ρόφημα αυτό για να δει αν και πόσα κιλά θα χάσει.

Πολύ υγιεινή η βρώμη, αλλά…

Οι ειδικοί τονίζουν πως η βρώμη είναι ένα πολύ υγιεινό δημητριακό που έχει θέσει σε μία ισορροπημένη διατροφή. Μεταξύ άλλων έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έτσι προκαλεί παρατεταμένο κορεσμό της πείνας. Δεν αποτελεί όμως μαγική λύση για αδυνάτισμα.

«Το να φάει κάποιος για πρωινό λίγη βρώμη με γάλα και φρούτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, είναι πιο θρεπτικό από το να πιει τη βρώμη με νερό και μοσχολέμονο», τόνισε η ενδοκρινολόγος Dr. Avantika Waring. «Πιθανότατα θα είναι και πιο νόστιμο».

Είναι επίσης πιο ισορροπημένο, διότι περιέχει πρόσθετες πρωτεΐνες (από το γάλα) και πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες (από τα φρούτα). Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν περιέχει το oatzempic.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, το ρόφημα παρέχει 140 θερμίδες – προφανώς είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι σε μια μακαρονάδα. Ενδεικτικά, ανά 100 γραμμάρια η σκέτη (χωρίς λάδι, σάλτσες, τυριά κ.λπ.) σπαγγετίνι ολικής αλέσεως παρέχει περίπου 350 θερμίδες.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για αδυνάτισμα

Προφανώς λοιπόν αν το oatzempic καταναλωθεί στη θέση ενός γεύματος, θα «γλιτώσει» τον οργανισμό από πολλές θερμίδες και ίσως επιφέρει αρχικά απώλεια βάρους. Η ραγδαία μείωση των θερμίδων, όμως, συχνά προκαλεί ακραία πείνα και υπερκατανάλωση τροφής, γράφει στο Today η διαιτολόγος Natalie Rizzo από τη Νέα Υόρκη.

«Δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό ρόφημα ή τροφή που να διώχνει με μαγικό τρόπο τα περιττά κιλά», τονίζει. «Όσο δελεαστική και αν είναι η ιδέα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λύση. Το αδυνάτισμα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό, μέσω μικρών αλλαγών στη διατροφή και στην φυσική δραστηριότητα». Ειδάλλως, θα χάνετε μυϊκή μάζα και νερό (αντί για σωματικό λίπος). Και μόλις διακόψετε την «δίαιτα» θα ξαναπάρετε όλα τα χαμένα κιλά (αν όχι περισσότερα).

Για να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε, στόχος σας πρέπει να είναι η απώλεια 0,5 έως 1 κιλού την εβδομάδα, συνιστούν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Επομένως, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι μέχρι 2,5 κιλά τον μήνα – και όχι 10.

Πηγή: iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις