Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο που παρουσιάστηκε σαν θαυματουργή θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός μπορεί να προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα το φάρμακο κατά της ελονοσίας, υδροξυχλωροκίνη, μπορεί να προκάλεσε σχεδόν 17.000 θανάτους σε έξι χώρες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εν λόγω ουσία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σαν θαυματουργή θεραπεία από μια μειοψηφία επαγγελματιών υγείας, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος μικροβιολόγος Ντιντιέ Ραούλ. Η πεποίθηση του επιστήμονα ότι το φάρμακο μπορούσε να θεραπεύσει την COVID-19 βρήκε, μάλιστα, σύντομα υποστηρικτές και στο πρόσωπο πολιτικών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Όπως γράφει το euronews, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέστησε το φάρμακο το 2020, δηλώνοντας ότι το είχε ήδη πάρει.
Η χρήση του φαρμάκου πυροδότησε έντονη διαμάχη, καθώς πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας παρατήρησαν ότι δεν είχαν γίνει σχετικές έρευνες ή ότι δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά της COVID-19.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια έκτακτης χρήσης της υδροξυχλωροκίνης (HCQ) τον Μάρτιο του 2020, αλλά την ανακάλεσε τον Ιούνιο.
Το φάρμακο βρέθηκε συγκεκριμένα ότι προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, όπως ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.
Τι δείχνει τώρα νέα μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy υπολογίζει τώρα τις συνέπειες από τη χρήση του φαρμάκου, όχι για την ελονοσία, αλλά για την Covid.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Jean-Christophe Lega, καθηγητή Θεραπευτικής στο νοσοκομειακό σύστημα της Λυών της Γαλλίας, εξέτασαν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2020.
«Η χρήση υδροξυχλωροκίνης συνδέθηκε με 11% αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας σε μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων δοκιμών», ανέφερε η μελέτη, επικαλούμενη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Nature, την οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από το φάρμακο.
Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων στην Ευρώπη ήταν περίπου 240 στο Βέλγιο, 199 στη Γαλλία, 1.822 στην Ιταλία και 1.895 στην Ισπανία.
«Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, με την έννοια ότι αφορά μόνο λίγες χώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα, και ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος», ανέφερε ο Lega στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.
Τα αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς πρόκειται για στατιστική ανάλυση.
Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι στη Γαλλία, στην Τουρκία και στο Βέλγιο, συγκεκριμένα, τα δεδομένα σχετικά με την έκθεση στο φάρμακο ήταν σπάνια.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτό το αποτέλεσμα συνηγορεί υπέρ της αυστηρής ρύθμισης της πρόσβασης στη συνταγογράφηση φαρμάκων για άλλες παθήσεις, πέραν αυτής για την οποία προορίζονται, κατά τη διάρκεια μελλοντικών πανδημιών.
Πηγή: iatropedia.gr