Υγεία

Ιγμορίτιδα: Πότε χρειάζεται να πάρω αντιβίωση

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ιγμορίτιδα είναι συνώνυμη με τα αντιβιοτικά και μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσο πιο «ισχυρό» είναι ένα αντιβιοτικό, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχει, για ένα τέτοιου είδους πρόβλημα.

Έτσι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα «υπερβακτήρια» που έχουν προκύψει από την αλόγιστη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών.

Οι ρινοκολπίτιδες ή αλλιώς ιγμορίτιδες, φλεγμονές -δηλαδή – στα ιγμόρια (παραρρίνιοι κόλποι) προκύπτουν από τη συλλογή εκκρίσεων στις κοιλότητες του προσώπου που βρίσκονται γύρω από τη μύτη και οι οποίες αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων ή ιών.

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται με συμπτώματα όπως:

– Ρινική Συμφόρηση

– Οπισθορινική έκκριση

– Πόνος/ ευαισθησία στην ψηλάφηση στην περιοχή των ιγμορίων

– Ευαισθησία προσώπου

– Πόνος στη γνάθο και τα δόντια

Το 90% των περιπτώσεων Ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) που φθάνουν στο ιατρείο είναι Ιογενείς και τις περισσότερες φορές – αυτοπεριορίζονται -με μια ήπια συμπτωματική αγωγή, ρινοπλύσεις, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

Συνήθως οι ιογενείς ρινοκολπίτιδες εμφανίζονται με την εξής κλινική εικόνα:

– Ήπια συμπτώματα (ρινική συμφόρηση, καταρροή κ.α) για <10 ημέρες

– Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Δε χρειάζεται – ωστόσο – να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις ή ακτινογραφίες.

Οι Βακτηριακές Ρινοκολπίτιδες, έχουν πιο έντονα συμπτώματα και για να περιοριστούν χρειάζεται η λήψη κατάλληλου αντιβιοτικού, μαζί με τη συμπτωματική αγωγή.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα που δηλώνουν ότι κάποιος πάσχει από Βακτηριακή Ρινοκολπίτιδα:

Αν εμφανίζει 3 ή περισσότερα από τα παρακάτω:

– Πυρετό >38οC

– Εικόνα που συνεχώς επιδεινώνεται με πυώδη ρινική έκκριση

– Αυξημένοι δείκτες βακτηριακής φλεγμονής στις εργαστηριακές εξετάσεις

– Τοπική ευαισθησία στο πρόσωπο

– Ρινική απόφραξη

Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση θα πρέπει να συμπληρωθεί με απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία κόλπων προσώπου ή αξονική τομογραφία).

Η ΩΡΛ εξέταση –ωστόσο- είναι εκείνη που θα αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς, συνοδευόμενη πάντα από ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης.

Ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος θα εκτιμήσει τα σημεία και συμπτώματα και θα συστήσει την κατάλληλη συμπτωματική θεραπεία ή και την κατάλληλη αντιβίωση. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα ομοιάζουν με εκείνα μιας παλιότερης φλεγμονής που περάσατε, μην προχωρήσετε σε εμπειρική θεραπεία. Συμβουλευτείτε πάντα Ωτορινολαρυγγολόγο.

 

* Η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
Ιατρείο: Μεσογείων 5, Αγία Βαρβάρα

Τηλέφωνο: 2130485366

Κανάλι στο Youtube.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα