Την ανησυχία τους για την αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και την πιθανότητα ανάδυσης νοσημάτων που σχετίζονται με τα κουνούπια, διατυπώνουν στο iatropedia.gr, οι Καθηγητές Ιωάννης Τούντας και Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
“Υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία”, σημειώνει ο Ι. Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξηγεί:
“Τα λιμνάζοντα νερά μπορούν να δημιουργήσουν εστίες μολύνσεων και πολύ περισσότερο όταν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ταυτόχρονα και με το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης πόσιμου νερού”, όπως λέει.
Ασθένειες, όπως είναι οι γαστρεντερίτιδες και ο ιός του Δυτικού Νείλου, δεν αποκλείεται να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, τονίζουν οι ειδικοί.
729.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7/9/23, απέδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.
Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
(στη δορυφορική εικόνα του Sentinel-1, την οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αποτυπώνονται με το γαλάζιο χρώμα)
Τα λιμνάζοντα αυτά ύδατα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστεί για να απορροφηθούν εντελώς από το έδαφος. Ενώ την ίδια στιγμή, έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του αποχετευτικού και του δικτύου του πόσιμου νερού.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών καταστροφών δεν αποκλείεται να επιφέρει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, σημειώνει ο επικ. Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Αυτό που φοβόμαστε είναι τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, που προφανώς είναι κάτι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό”, τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr.
Δεν αποκλείεται τα δύο αυτά συστήματα (ύδρευσης και αποχέτευσης) να έχουν αλληλοεπηρεαστεί κι αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας.
Είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων στο πόσιμο νερό.
“Τα λιμνάζοντα νερά και κυρίως όταν υπάρχει πρόβλημα ύδρευσης και αποχέτευσης, συνδυάζονται. Κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλία που δεν έχουν καν πόσιμο νερό, ή έχει χαλάσει το αποχετευτικό σύστημα. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτά τα λιμνάζοντα νερά έρχονται σε επαφή με το αποχετευτικό δίκτυο, που έχει -σε ένα βαθμό- πιθανόν καταστραφεί. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που προκύπτουν”, εξηγεί ο Ιωάννης Τούντας.
Κίνδυνος έξαρσης γαστρεντερίτιδας – “Να χρησιμοποιείτε μόνο εμφιαλωμένο νερό”
Εκτός από το πόσιμο νερό, το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η αλυσίδα των τροφίμων κι αν θα επηρεαστεί κι αυτή, από την καταστροφή των νοικοκυριών και την αδυναμία των κατοίκων να συντηρούν σωστά τα φαγητά εκτός ψυγείου.
Ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, είναι υπαρκτός.
Σχετικές οδηγίες για τον κίνδυνο από την αλλοίωση τροφίμων δίνει με την εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.
Έκκληση κάνει ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, οι πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές να καταναλώνουν, αλλά και να πλένουν τα τρόφιμά τους, μόνο με εμφιαλωμένο νερό.
“Ο κόσμος να δείξει πολύ προσοχή! Να πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό και στο μαγείρεμα το νερό να είναι πολύ καλά βρασμένο. Και τα τρόφιμά τους οι πολίτες σ’ αυτές τις περιοχές να τα πλένουν με καθαρό νερό κατά προτίμηση εμφιαλωμένο”, σημειώνει.
Τα λιμνάζοντα νερά, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα κουνούπια
Με ανάρτησή του στο facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποιεί για έναν ακόμη κίνδυνο που εγκυμονούν τα λιμνάζοντα νερά της νεροποντής των τελευταίων ημερών.
“Κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους”, σημειώνει.
Στη Θεσσαλία μάλιστα, υπήρξε έντονο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα με νοσήματα που μεταδίδονται από διαβιβαστές (κουνούπια).
“Μας ανησυχεί το πρόβλημα με τα κουνούπια και λογικά θα έχουμε αύξηση κουνουπιών”, σχολιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:
“Και η Θεσσαλία είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει έντονη δραστηριότητα του Ιού του Δυτικού Νείλου. Είχαμε και θανάτους εδώ στην Ελλάδα. Δεν περιμένουμε μεγάλη έξαρση της νόσου βέβαια, αλλά οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προστατεύονται σίγουρα”.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη άλλων πιο σοβαρών επιδημιών; Ο Καθηγητής είναι καθησυχαστικός: “Προς το παρόν μας ανησυχούν οι γαστρεντερίτιδες. Τα μικρόβια δεν γεννιούνται από το μηδέν. Αν π.χ. στην Ελλάδα ενδημούσε η χολέρα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί χολέρα, όμως, δεν έχουμε χολέρα στην Ελλάδα. Οπότε αυτό που φοβόμαστε σ’ αυτή τη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες και οι παρασιτικές νόσοι”, καταλήγει.
Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr