Κάπνισμα και διατροφή

Οι ασθένειες που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα υγείας, στην  εποχή μας,

σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής το lifestyle, και γενικά, τις συνήθειες του κάθε ατόμου. Μια τέτοια συνήθεια είναι και το κάπνισμα, που έχει καθιερωθεί πλέον και στα δύο φύλα. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, καρκίνο του φάρυγγα- στόματος- φωνητικών χορδών και πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονικό εμφύσημα, και πολλά άλλα. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος είναι απίστευτα πολλές.

Από την άλλη, το κάπνισμα ασκεί επίδραση και στην σύσταση και σύνθεση του σώματος. Έτσι οι καπνίστριες φαίνονται ναναι πιο παχουλές από τις μη καπνίστριες. Σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες των καπνιστών, συγκριτικά με των μη καπνιστών, βρέθηκε ότι οι καπνιστές έχουν δίαιτα πλούσια σε λίπη ( με υψηλή την αναλογία πολυακόρεστων κορεσμένων λιπαρών οξέων) και δίαιτα φτωχή σε  υδατάνθρακες, πρωτεΐνες. Οι καπνιστές, επίσης, καταναλώνουν λιγότερες διαιτητικές ίνες, β-καροτένιο αλλά και διπλάσια σχεδόν ποσότητα αλκοόλ.

Παρ όλα αυτά το μεγάλο επιχείρημα ότι διακόπτοντας το κάπνισμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αύξησης βάρους, αποτρέπει πολλούς καπνιστές από την διακοπή του. Παράλληλα υπάρχει και το υπαρκτό πρόβλημα των ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα και όντως πήραν από 3-10 κιλά. Κατά την λήψη του διαιτολογικού ιστορικού, που παίρνουμε πριν αρχίσει κάποιος δίαιτα, παρατηρούμε όντως ότι η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία συσχετισμού με αύξηση βάρους.

Η αύξηση του βάρους, κατά την διακοπή του καπνίσματος, σχετίζεται με τρεις παράγοντες, που συνδέουν το κάπνισμα με την διατροφή μας:

* Οι καπνιστές εμφανίζουν μειωμένη όρεξη σε σχέση με τους μη καπνίζοντες.

*  Οι καπνιστές εμφανίζουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, διότι η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης των κατεχολαμινών ορμονών, που παρεμβαίνουν στην ρύθμιση του άγχους, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και εμφανίζοντας ανορεξιογόνο δράση.

*  Όλοι οι καπνιστές συμφωνούν στο γεγονός ότι τα περισσότερα τσιγάρα καπνίζονται αφηρημένα, από συνήθεια και χωρίς ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανάγκη. Διακόπτοντας το κάπνισμα, γίνεται αντικατάσταση της μηχανικής αυτής κίνησης με το τσιμπολόγημα των τροφών.

Συμπερασματικά, θα ήταν καλύτερα να γίνει προσπάθεια απεξάρτησης από το κάπνισμα, με ταυτόχρονο έλεγχο της διατροφής, και προτίμηση στη Μεσογειακή διατροφή, ώστε να μην υπάρξει αύξηση βάρους.

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
: Περισσότερα άρθρα