Site icon NewsIT
08:01 | 21.07.22

Καρδιά: 4+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε για να γνωρίζετε τους αριθμούς σας

Καρδιά: 4+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε για να γνωρίζετε τους αριθμούς σας

Young physician wearing white coat explaining senior patients how to use mobile application in order to control heart rate while having consultation at office

Newsit Newsroom

Για να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους της καρδιάς σας και να εργαστείτε σκληρά για να τους ελαχιστοποιήσετε.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παραγόντων κινδύνου και όσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα κάθε παράγοντα, τόσο υψηλότερος είναι ο συνολικός κίνδυνος του ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο.

Για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και άλλων προβλημάτων, είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να διαχειρίζεστε τους κινδύνους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Οι συνήθεις κίνδυνοι για την καρδιά περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και τον διαβήτη. Υπάρχουν επίσης αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με το βάρος, το κάπνισμα και το άγχος που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις μάθετε τους κινδύνους της καρδιάς σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε θετικά βήματα για την προώθηση και την αποκατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί εμπίπτουν σε μια διαρκή κλίμακα”, λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, δρ. Michael Blaha. “Δεν αρκεί να πείτε ότι έχετε υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας εξετάζει πόσο υψηλή ή πόσο χαμηλή”.

Καρδιά: Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε για να γνωρίζετε τους αριθμούς σας

Πόσα βήματα κάνετε την ημέρα
Η καθημερινή κίνηση βελτιώνει κάθε άλλο μέτρο για την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο ασθένειας, λέει ο δρ. Blaha. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί προτρέπουν να περπατάμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα (σχεδόν 8 χλμ). Ένας άλλος εμπειρικός κανόνας είναι η άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα.

Αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν έχει έντονα συμπτώματα. Μπορεί να εντοπιστεί μόνο με μέτρηση. Η βαθμολογία 120/80 (μεγάλη/μικρή πίεση αίματος) είναι η βέλτιστη. Αλλά και μια μέτρηση 140/90 είναι φυσιολογική για τους περισσότερους. Οι υψηλότερες μετρήσεις σημαίνουν ότι οι αρτηρίες δεν ανταποκρίνονται σωστά στη δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών (αρτηριακή πίεση), αυξάνοντας άμεσα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η μη HDL (καλή) χοληστερόλη
Αυτή είναι η ένδειξη της συνολικής σας χοληστερόλης μείον την “καλή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, ή HDL), ένα μέτρο των λιπών στο αίμα που μπορεί να στενέψει και να φράξει τις αρτηρίες στην καρδιά. Όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση, τόσο το καλύτερο. Στοχεύστε σε βαθμολογία χαμηλότερη από 130 mg/dL ή, εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου, χαμηλότερη από 70–100 mg/dL.

Σάκχαρο
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, που βλάπτει τις αρτηρίες. Μάλιστα, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 είναι από τους πιο επιβλαβείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πόσες ώρες κοιμάστε τη νύχτα
Αν και δεν υπάρχει μια “σωστή” απάντηση για όλους, το να κοιμάστε με συνέπεια όσες ώρες σας ξεκουράζουν πραγματικά, βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, λέει ο δρ. Blaha. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περισσότεροι πρέπει να κοιμούνται 6-8 ώρες τη νύχτα.

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγή: hopkinsmedicine.org

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version