Υγεία

Καρκίνος: Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας για την σημαντική ανακάλυψη

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας μίλησε στο newsit.gr για την σημαντική ανακάλυψη. "Ορίζοντας ελπίδας, ευχόμαστε να πάει καλά". Η τυχαία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην θεραπεία του καρκίνου. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να την δοκιμάσουν μέσα στο 2020 σε ανθρώπους.

Ως έναν ορίζοντα ελπίδας χαρακτηρίζει η ελληνική αντικαρκινική κοινότητα, την εργαστηριακή προσπάθεια των ερευνητών της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι οποίοι προς αναζήτηση ανοσοποιητικών κυττάρων, βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με το οποίο θα μπορούσε ίσως να θεραπευτεί ο καρκίνος.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Πρόεδρος Ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, η συγκεκριμένη έρευνα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της.

“Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ αν και είναι ακόμα σε στάδιο αρκετά πρώιμο, δείχνει ότι βρέθηκε κάποιος τρόπος, με την μορφή των Τ-κυττάρων, τα οποία μπορούν και επιτίθενται σε πειραματικό επίπεδο στο εργαστήριο σε πολλαπλά είδη καρκίνων.

Αυτό γεννά ελπίδες ότι η έρευνα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε περισσότερο αποτελεσματική, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε ποια θα είναι η τελική του χρήση γιατί άλλο το εργαστήριο, άλλο το πειραματόζωο, άλλο ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε πως βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την θεραπεία του καρκίνου”.

Η σημαντική ανακάλυψη

Η σχετική δημοσίευση της έρευνα έγινε στο περιοδικό ανοσολογίας “Nature Immunology” από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ.

Σύμφωνα με αυτή το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

“Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα”

“Είναι ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας η ενεργοποίηση αυτών των ειδών των λευκών κυττάρων του αίματος, των οποίων αποστολή είναι να καταστρέφουν ξένα προς το σώμα κύτταρα ή μικροοργανισμούς. Επειδή δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα, γι αυτό υπήρχε πρόβλημα της μειωμένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, απέναντι στα καρκινικά με εξαίρεση κάποιες σπάνιες περιπτώσεις” αναφέρει ο ο Πρόεδρος Ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

“Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, είτε με την χορήγηση ουσιών που αυξάνουν τον αριθμό και την δραστηριότητας τους, είτε με την “εκπαίδευση” τους στο να αναγνωρίζουν διάφορες πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων τις οποίες αναγνωρίζουν και επιλεκτικά να τα σκοτώνουν. Έχει δοκιμαστεί η τακτική αυτή και έχει ευοδώσει κάποιους καρπούς σε ορισμένα είδη καρκίνων”.

Ο κ. Φιλόπουλος τονίζει πως “κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πανεπιστημιακές έρευνες σχετικές με τις προσπάθειες που γίνονται πάνω στην καταπολέμηση του καρκίνου, ωστόσο ελάχιστες είναι αυτές που περνάνε στο επόμενο στάδιο από θέμα προσδοκιών. Όλα αυτά είναι ελπιδοφόρα γιατί δείχνουν πως η επιστήμη προσπαθεί μέσα από τις έρευνες να βρει κάποιους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Παρ όλα αυτά ελπίζουμε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είναι ένας ορίζοντας και ας ευχηθούμε να έχει καλά αποτελέσματα”.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα