Site icon NewsIT

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: 15 Ελληνίδες σε διεθνή μελέτη για νέα θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 41%

16.10.2024 | 08:27
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: 15 Ελληνίδες σε διεθνή μελέτη για νέα θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 41%

Δεκαπέντε Ελληνίδες συμμετείχαν στην κλινική μελέτη για νέα θεραπεία που μειώνει από 30 έως 41% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στα σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης για τη νέα θεραπεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πολύ σημαντικό ετήσιο διεθνές Συνέδριο ESMO 2024 συνέβαλε και η ελληνική πλευρά με κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 15 ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο τραχήλου.

Τη μελέτη εκπόνησε η Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με διευθυντή τον καθηγητή Ογκολογίας Αιματολογίας και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο και επιβλέπουσα ερευνήτρια την καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Φλώρα Ζαγουρή.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής κ. Δημόπουλος, τονίζει ότι η συνδυαστική θεραπεία έλαβε έγκριση τον Ιανουάριο του 2024 από τον αμερικανικό Οργανισμό FDA, βασισμένη στα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την μελέτη KEYNOTE-A18 στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- οι έλληνες ερευνητές και ασθενείς.

“Η έγκριση βασίστηκε στη μελέτη KEYNOTE-A18 που έδειξε πως η προσθήκη της ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη στο συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής κατά 30%, με το 67.8% των ασθενών να μην παρουσιάζουν υποτροπή στα δύο έτη έναντι του 57.3% των ασθενών που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία”, τονίζει ο Καθηγητής.

Παρόμοια μελέτη με πολύ σημαντικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και παρουσιάστηκε επίσης, στο συνέδριο ESMO 2024

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Μέχρι πριν ένα χρόνο σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δηλαδή σε επέκταση εκτός του τραχήλου στα γειτονικά όργανα (στάδια FIGO ΙΒ2,IIB, III, IVA) η ενδεδειγμένη θεραπεία ήταν σύγχρονη ακτινοθεραπεία με χημειοθεραπεία με σισπλατίνη.

Η νέα μελέτη, ωστόσο, απέδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ασθενείς αυτές, η προσθήκη της ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη, η οποία λαμβάνεται ταυτόχρονα με την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία και εν συνεχεία ως συντήρηση για περίπου 2 έτη.

«Η μελέτη ήταν εν ενεργεία το κέντρο μας όπου είχαμε εντάξει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και συμμετείχαμε σημαντικά στα αποτελέσματα της μελέτης. Μάλιστα ειδικά οι ασθενείς σταδίου ΙΙΙ-IVA έχουν το μέγιστο όφελος όπου η μείωση της πιθανότητας υποτροπής ήταν 41% από την προσθήκη της ανοσοθεραπείας», επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος.

Στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο ESMO 2024 ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης της μελέτης, με βάση τα οποία η ανοσοθεραπεία αύξησε την πιθανότητα επιβίωσης στα 3 έτη κατά 8%.

Η Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» ήταν η δεύτερη κατά σειρά κλινική που πρωτοστάτησε στη μεγάλη αυτή μελέτη και η οποία οδήγησε σε αυτή τη νέα ελπιδοφόρα θεραπεία.

«Με άλλα λόγια η ανοσοθεραπεία μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 33% – είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το Κέντρο μας συμμετείχε σε μία τόσο σημαντική μελέτη», καταλήγει ο καθηγητής.

Το νέο θεραπευτικό σχήμα

Η συνήθης θεραπευτική επιλογή εδώ και 25 χρόνια στις γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν η ακτινοβολία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, σχήμα το οποίο κατόρθωνε να αυξήσει την επιβίωση κατά περίπου 6%.

Σήμερα και μετά την προσθήκη της ανοσοθεραπείας το ποσοστό αυξάνεται περαιτέρω κατά επιπλέον 8%.

Οι θεραπείες που χορηγούνται στις γυναίκες σήμερα, ξεκινούν σχεδόν παράλληλα. Οι ασθενείς αυτές ξεκινούν να ακτινοβολούνται και παράλληλα αρχίζουν να παίρνουν χημειοθεραπεία, η οποία γίνεται μια φορά την εβδομάδα, ενώ η ακτινοβολία γίνεται καθημερινά.

Επιπλέον ξεκινούν έγκαιρα να λαμβάνουν μαζί και ανοσοθεραπεία, η οποία αρχικά χορηγείται μια φορά ανά τρεις εβδομάδες και μετά αραιώνει, ανά έξι εβδομάδες. Η ανοσοθεραπεία διαρκεί περίπου ένα χρόνο.

Όλη η διαδικασία αποδείχθηκε ότι αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης κατά 40%.

«Κατά βάση επιτυγχάνεται να μην ξαναεμφανιστεί ο καρκίνος. Κάθε γυναίκα η οποία διαγιγνώσκεται με έναν τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προλαμβάνονται οι μεταστάσεις, αυτό είναι μεγάλο όφελος αυτής της θεραπείας», καταλήγει ο επικ. Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Μιχάλης Λιόντος.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version