Οι αποκρουστικές κατσαρίδες είναι και βλαβερές για την υγεία μας. Ευθύνονται για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του 10ου Επιστημονικού Συνεδρίου Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Επιπλέον, οι κατσαρίδες στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην εκτενή περιοχή ανατολικά του κέντρου, αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά κτήματα της πόλης.
Αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση, με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης – Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» των: Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η οποία παρουσιάζεται στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.
Κατσαρίδες: Φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παρουσία κατσαρίδων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία καθώς αυτές είναι φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων. Μάλιστα, τα αλλεργιογόνα των οποίων είναι φορείς προκαλούν ευαισθητοποίηση της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε), η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση θέσεων, όπου υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν απεντομώσεις κατά των κατσαρίδων. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με εταιρείες υπηρεσιών απεντόμωσης συγκεντρώθηκαν 454 καταγραφές/θέσεις εντός του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις σε σπίτια κατά τα έτη 2019 και 2020. Εφαρμόζοντας ακτίνα 500 μέτρων για κάθε θέση αποτυπώθηκε ο χάρτης πυκνότητας των θέσεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τα βλαττοειδή αποτελούν μία από τις πιο συχνά απαντώμενες τάξεις εντόμων με μεγάλη απήχηση στα αστικά κέντρα καθώς περιλαμβάνουν τα διάφορα είδη κατσαρίδων. Στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη είναι τα Blatta orientalis, Periplaneta americana (Blattidae)Blattella germanica Supella Iongipalpa».
πηγή / φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ